Zeman začal úřadovat v Praze, s Weiglem řešil strukturu Hradu

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Mezi prvními tématy, která dnes řešil budoucí prezident Miloš Zeman, byly organizace prezidentské kanceláře a správy Hradu a detaily březnové inaugurace. Hovořil o tom se současným prezidentským kancléřem Jiřím Weiglem a šéfem Správy Pražského hradu Ivo Velíškem. Byli mezi prvními, s nimiž ve své kanceláři v pražské Loretánské ulici Zeman jednal o přebírání funkce po Václavu Klausovi.

Po schůzce s Weiglem a Velíškem Zeman novinářům řekl, že už začal pracovat na projevu, který přednese u příležitosti svého uvedení do úřadu. Weigl řekl, že Zemana seznámili s chodem Hradu i nezbytnými detaily pro inauguraci, která bude 8. března. „Jednali jsme o organizačním schématu Kanceláře prezidenta republiky a Správy Pražského hradu,“ uvedl Zeman.

Weigl už avizoval, že skončí s Klausem, i když Zeman by si ho na Hradě ponechal. Již dříve Zeman naopak řekl, že nechce, aby na Hradě zůstali Ladislav Jakl, tajemník prezidenta Klause, a Petr Hájek, zástupce vedoucího prezidentské kanceláře pro oblast komunikace a kultury. Oba jsou známi svými kontroverzními výroky.

Před Zemanem přijel do Loretánské ulice předseda strany zemanovců Vratislav Mynář. Zda i on bude působit na Hradě, ještě není rozhodnuto. „Konečné rozhodnutí je na panu Zemanovi,“ řekl.

Miloš Zeman oznámil, že si již některé budoucí spolupracovníky vybral. Jedním z nich bude jeho tajemník Jaroslav Hlinovský, bývalý zaměstnanec lobbisty a Zemanova spolupracovníka Miroslava Šloufa. Další jména Zeman neprozradil. Podle dnešních Lidových novin by se hradním kancléřem mohl stát bývalý šéf České televize Jiří Balvín, který Zemanovi radil už během kampaně s mediálním vystupováním.

Zeman už dříve řekl, že bude spoléhat na lidi ze svého volebního štábu. V něm kromě Hlinovského působil například jako volební manažer Vladimír Kruliš, mediální poradce dělali bývalý šéf Slovenské televize a Markízy Roman Lipták a někdejší mluvčí vlády Jana Bartošová. Jako mluvčí kampaně působila studentka politologie Hana Burianová.

Miloš ZemanMiloš Zeman | ctk

Zeman se setkal také s Emmerovou, Hulinským či Janstou

U Zemana se dnes zastavila i bývalá hejtmanka Plzeňského kraje, senátorka Milada Emmerová, která loni, ač v barvách sociální demokracie, chtěla na dobu krajských voleb přerušit členství v ČSSD a vést kandidátku zemanovců. O angažmá ji požádal Zeman, ČSSD to Emmerové nepovolila.

Mezi lidmi, kteří dnes za Zemanem přišli, byl též právník, lobbista a šéf Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Miroslav Jansta. Média minulý týden upozornila na to, že Jansta figuroval před lety v některých firmách společně s advokátem Vladimírem Zavadilem, který nechal v den voleb zveřejnit sporný inzerát mířící proti Zemanovu soupeři z TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. Jansta tehdy jakoukoli spojitost s tímto krokem popřel.

„S panem Zavadilem již 12 let nespolupracujeme. Znám tisíce lidí a nechápu, proč jsem nyní zmiňován v souvislosti právě s ním a touto kauzou,“ uvedl Jansta. Dnes novinářům Jansta řekl, že chtěl Zemana pozdravit.

Do Zemanovy kanceláře na Hradčanech zavítal i stínový ministr ČSSD pro místní rozvoj Petr Hulinský. I on uvedl, že Zemana přijel pouze pozdravit. V kanceláři budoucího prezidenta ale strávil více než hodinu.