Zemanovi příznivci protestují proti štvavé kampani médií

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Strana práv občanů (SPO) se rozhodla postavit za prezidenta Miloše Zemana. Politické uskupení, které ještě nedávno mělo v názvu Zemanovo jméno, spustilo podpisovou akci na obranu hlavy státu. Důvodem je údajně zákeřná kampaň médií. Souběžně s tím ovšem vznikají petice, které požadují Zemanovo odstoupení.

Petici SPO svým jménem zaštítil sám předseda strany Jan Veleba. Údajně kvůli neústálým útokům médií vůči prezidentovi.

„Vzhledem k tomu, že útoky na prezidenta Miloše Zeman jsou trvalé a natolik bezprecedentní a zákeřné, rozhodl jsem se osobně zaštítit podpisovou akci občanů ČR na obranu našeho českého prezidenta,“ vysvětlil Veleba v prohlášení.

Podle Veleby za útoky proti Zemanovi stojí takzvaná pražská kavárna, která „režíruje frontální útoky, domnívaje se, že jim stále patří republika“. Tito lidé prý nemohou zapomenout, že příchodem Miloše Zemana na Pražský hrad jejich vliv výrazně oslabil, tvrdí Veleba.

Na 62 tisíc chce naopak odstoupení prezidenta

Tisíce lidí se naopak podepisují pod výzvy, které Zemana kritizují. K podpisové akci za odstoupení hlavy státu se už připojilo zhruba 62 tisíc lidí.

Zeman v posledních dnech čelí čelí kritice z řad politiků i veřejnosti za vulgarismy, které vyslovil v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán, když mluvil o služebním zákonu nebo ruské kapele Pussy Riot. Obdobně silnou kritiku ovšem vyvolala i nedávná Zemanova cesta do Číny a s ní související kontroverzní výroky. Diskuze se také strhla i v případě výběru osobností vyznamenaných 28. října.

Podle výzvy za prezidentovo odstoupení Zeman nehájí zájmy České republiky, dělá zemi špatné jméno doma i v zahraničí, jedná v rozporu s dobrými mravy a zásadami slušného chování a není pokračovatelem masarykovské tradice, třebaže se k ní často odvolává.