Změny ve vedení státního zastupitelství by Benešová těžko obhájila, říká politolog Kovář

Nastupující ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Nastupující ministryně spravedlnosti Marie Benešová Zdroj: profimedia.cz

Nejvyšší státní zástupkyně a někdejší ministryně Marie Benešová
Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, která je ve hře jako budoucí ministryně spravedlnosti, přichází 26. června do Kramářovy vily, kde se setkala s premiérem Jiřím Rusnokem.
Jan Kněžínek, ministr spravedlnosti
Jan Kněžínek, ministr spravedlnosti
5
Fotogalerie

Aby si nominantka premiéra Andreje Babiše (ANO) na uvolněný post ministra spravedlnosti Marie Benešová mohla dovolit změny ve vedení státního zastupitelství, musela by mít pádné důvody, myslí si politolog Jan Kovář. Jinak by takové kroky mohly poškodit nejen ji, ale i premiéra.

Dokázal byste nalézt nějaké konkrétní věcné pochybení ministra Kněžínka, které by mohlo odůvodňovat jeho demisi?

Nedokážu si vybavit žádný takový jednoznačný důvod. Nemyslím si, že by za odchodem pana ministra bylo právě nějaké takové větší pochybení.

Je tedy to rozhodnutí motivované něčím jiným?

Připadá mi, že ty důvody budou spíše osobní nebo vnitrostranické.

Opozice otevřeně mluví o tom, že za odchodem Jana Kněžínka a nástupem Marie Benešové stojí kauza Čapí hnízdo a snaha premiéra Andreje Babiše jmenovat do vedení rezortu spravedlnosti člověka ochotného zasahovat do této kauzy…

To jsem měl na mysli těmi vnitrostranickými důvody. Může zde být tlak dosadit do funkce ministra spravedlnosti někoho, kdo bude v tomto ohledu loajální. Na druhou stranu přichází tato změna velmi rychle poté, co policie oznámila předání spisu k Čapímu hnízdu státnímu zástupci. To ovšem neznamená, že se tím tento scénář vylučuje. A hlavně paní Benešová má již jistou historii jakési „politické flexibility“ v těchto otázkách. Z hlediska obviněného v kauze Čapí hnízdo by tedy mohla být vhodnější ministryní než někdo, kdo si v této funkci dokázal udržet morální integritu, což je případ pana Kněžínka. Což se samozřejmě spekulace, kterou si budeme moci ověřit až později, a nebo také třeba nikdy, protože do dění neuvidíme.

S tím souvisejí i ty možné osobní motivy pana ministra Kněžínka k rozhodnutí odejít. Pokud na vás někdo tlačí ohledně Čapího hnízda, a vy máte nějakou morální integritu, tak se zkrátka rozhodněte, že to nemáte zapotřebí.

Očekáváte tedy, že Marie Benešová učiní nějaké změny ve vedení státního zastupitelství?

Takový krok by bylo těžké obhájit. Bylo by nutné na někoho vytáhnout „špínu“, která by to dostatečně odůvodnila. Marie Benešová rozhodně nemůže začít „jen tak“ dělat velké změny, které by byly jednoduše napadnutelné jako účelové. Každopádně by se takové rozhodnutí mohlo obrátit proti paní nastupující ministryni a potenciálně i proti premiérovi. Nevěřím proto, že by se do něčeho takového chtěla pustit, protože půjde o velmi sledované téma.

Co znamená pro rovnováhu v koalici, když se Benešová jako bývalá členka nejužšího vedení ČSSD stane ministryní za ANO?

Benešová k ČSSD už nějakou dobu nemá blízko a také ČSSD se za tu dobu výrazně proměnila. Ze strany ANO v tom ale může být pokus argumentovat, že Benešová se svými vazbami na sociální demokracii přece nemůže na rezortu spravedlnosti prosazovat zájmy ANO. I když Benešová má dnes fakticky blíže k ANO než k ČSSD.