Zmínka o Ukrajině by neuškodila, řekl o prezidentově projevu v OSN Bělobrádek

Český prezident Miloš Zeman na Valném shromáždění OSN

Český prezident Miloš Zeman na Valném shromáždění OSN Zdroj: CTK

Ve vystoupení prezidenta Miloše Zemana na Valném shromáždění OSN v New Yorku, v němž vyzval ke společnému boji s teroristy pomocí speciálních jednotek a moderních vojenských systémů, chyběla zmínka o Ukrajině. Shodli se na tom vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Zemana ale pochválili komunisté.

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) přednesli podobné návrhy jako česká hlava státu také zástupci dalších zemí. „Zapojení Ruska do řešení blízkovýchodních konfliktů je důležité. Na druhé straně to nemůže být záminka, abychom rezignovali na Ukrajinu. Zmínka o situaci na východě země by v projevu prezidenta neuškodila,“ řekl šéf lidovců Bělobrádek.

Ocenil ale, že se Zeman zabýval problémem, který se v podobě migrační vlny přelévá do Evropy. Šéf opoziční TOP 09 byl o poznání kritičtější. „Pan prezident je v pozoruhodném souladu s tezemi, které propaguje ruský prezident Vladimir Putin,“ řekl. Dodal, že ukrajinská delegace proto při projevu odešla. Doporučovat z pozice českého prezidenta velmocím, jak bojovat proti terorismu, je podle Schwarzenberga podobné, jako když si „Hurvínek představuje válku“.

Exšéf diplomacie souhlasí se Zemanem, že Rada bezpečnosti OSN by proti teroristům měla postupovat společně. Není si však jistý tím, zda islámští radikálové jsou jediným a největším problémem světa, jak tvrdí právě Rusko.
Stropnického Zemanův projev nepřekvapil, protože s ním bezpečnostní témata pravidelně probírá.