Zmocněnec pro euro vyvolal rozkol v koalici. Fiala svolal jednání vládních špiček

Představitelé Spolu:  předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Představitelé Spolu: předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Premiér Petr Fiala svolal na základě žádosti jedné z vládních stran koaliční dohodovací řízení, sdělila mluvčí kabinetu Lucie Ješátková. Důvodem je rozhodnutí ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) jmenovat svého zmocněnce pro přijetí eura. Stal se jím ekonom Petr Zahradník. Předmětem dohodovacího řízení bude mimo jiné debata o kompetencích.

Strany koalice se neshodují na tom, zda jmenovat vládního koordinátora pro euro, proti jsou občanští demokraté. Nyní jmenovaného Zahradníka představitelé koaličních stran považují formálně za ministrova poradce. „Premiér svolal na základě žádosti jedné z koaličních stran v reakci na jednostranný krok ministra Dvořáka koaliční dohadovací jednání,“ sdělila Ješátková.

Hlavní agendou nového zmocněnce má být podle Dvořáka zapojení do expertní diskuse o plnění takzvaných maastrichtských kritérií a budoucím přijetí společné evropské měny, monitoring a analýza ekonomické stránky vstupu do eurozóny. Spolupracovat bude Zahradník také na připomínkování materiálů mířících do vlády.

Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová napsala, že cestou k euru není poradce jednoho ministra, ale vládní zmocněnec. „Dohodovací řízení se však primárně neuskuteční kvůli poradci pro euro ministra Dvořáka. Jde v první řadě o celkové fungování v koalici,“ uvedla. Za významnou výstrahu považuje „slovenský scénář“. „Ti, kteří vyvolávali spory, navzájem se neinformovali a podnikali čistě marketingové kroky, tam rozbili vládní koalici a pomohli k návratu populistických a extremistických sil. Nechceme, aby kroky hnutí STAN vedly k tomu stejnému,“ dodala.

Podrobnosti o dohodovacím řízení obsahuje povolební koaliční smlouva mezi Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráty se STAN. S jeho využitím se počítá u přípravy zásadních návrhů, ale také při hledání společného postupu koalice v případě, že některou otázku dostatečně neřeší programové prohlášení či koaliční smlouva. V dohodovacím či smírčím řízení se mají řešit i případné rozpory vyplývající z koaliční smlouvy.

Dohodovací jednání se vede na úrovni K15, která se skládá z předsedů a dvou dalších zástupců každé strany. Smírčí jednání je vyhrazené koaliční radě, kterou tvoří předsedové a místopředsedové stran, předsedové parlamentních klubů a hlavní manažer či generální sekretář.