Znovu a razantněji. Pražští taxikáři se v pondělí sejdou k dalším protestům

Kolona jela desetikilometrovou rychlostí.

Kolona jela desetikilometrovou rychlostí. Zdroj: Foto Aha! Tonda Tran, Karel Kopáč

Protest pražských taxikářů
Taxikáři hrozí, že zablokují magistrálu, pokud jim vláda nevyjde vstříc.
Taxikáři na Strahově protestují proti Uberu.
Protest pražských taxikářů
Protest pražských taxikářů
15
Fotogalerie

Řidiči taxi uzavřeli na pražském Strahově druhý den protestů proti službám typu Uber. Během odpoledne zhruba od půl třetí do půl šesté jezdili tam a zpět po magistrále mezi Holešovicemi a Muzeem. Znovu se chtějí sejít v pondělí ve 14:00. Kvůli nespokojenosti s tím, že protesty během tohoto týdne zásadněji pražskou dopravu nenarušily, chtějí po víkendu protestovat razantněji, uvedla místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolína Venclová.

Řidiči taxi o alternativních přepravních službách tvrdí, že jde o nekalou konkurenci. Viní stát z toho, že vůči ní nic nepodniká. Podle ministerstva dopravy se připravuje novela zákona, která podmínky pro taxi a služby typu Uber srovná. Hotová má být v horizontu týdnů.

Venclová po dnešním druhém dni protestů na Strahově vyjádřila nespokojenost s tím, že se nepodařilo výrazně narušit pražskou dopravu. Podle policejního mluvčího Jana Daňka dnes dopravní situace v metropoli byla stejná jako každý jiný pátek, byť bez protestu by byla plynulejší.

Premiérovi Andreji Babišovi (ANO), jehož přítomnost protestující taxikáři ve čtvrtek před začátkem protestu vyžadovali a kterého chtějí v pondělí pozvat k jednání, prozatím Venclová nevolala. V pondělí se podle ní protestující sejdou ve 14:00 a následně zahájí tvrdší protest. Pravděpodobně by tak nemuseli spoléhat pouze na pomalou jízdu, ale přistoupit například k blokádě.

Podle čísel organizátorů se protestu zúčastnila dnes zhruba tisícovka vozů, magistrát počet odhaduje na polovinu. O den dříve podle organizátorů dorazilo na dva tisíce vozidel, podle údajů magistrátu jich bylo kolem 1400.