Zrychlený růst o dvě desetiny procenta zaznamenaly maloobchodní tržby

Benzinový stojan (ilustrační foto).

Benzinový stojan (ilustrační foto). Zdroj: Profimedia

Lidl (ilustrační foto)
Prodejna Teta (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Maloobchodní tržby bez aut v srpnu zrychlily meziroční růst na 4,8 procenta z červencových 4,6 procenta. Zvýšily se tržby za pohonné hmoty, nepotravinářské zboží i potraviny.

Prodej prostřednictvím internetu či zásilkové služby si nadále udržel dvojciferný růst. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Letošní i loňský srpen měly stejný počet pracovních dnů, údaje před a po očištění o kalendářní vlivy se tak většinou neliší. Tržby za pohonné hmoty rostly v obou případech o 6,8 procenta a za nepotravinářské zboží o 5,6 procenta. Tržby za potraviny se po očištění zvýšily o 2,6 procenta, před očištěním byly vyšší o tři procenta. "Rozdíl mezi vývojem očištěných a neočištěných tržeb za prodej potravin při stejném počtu pracovních dní byl způsoben zejména rozdílným počtem významných a průměrných prodejních dní," uvedli statistici.

Prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby se v srpnu zvýšil o 12,4 procenta. Ve specializovaných prodejnách s nepotravinářským zbožím rostly tržby za počítačová a komunikační zařízení, za oděvy a obuv, za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci a za výrobky pro domácnost.

V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se tržby zvýšily o 3,1 procenta a ve specializovaných prodejnách potravin o 1,1 procenta. Tržby naopak meziročně mírně klesly prodejnám farmaceutického a zdravotnického zboží.

Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby meziročně zvýšily o 1,2 procenta, přičemž za prodej vzrostly o procento a za opravy o 1,8 procenta.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel po očištění o sezónní vlivy zvýšily v srpnu reálně o 0,4 procenta. Tržby za pohonné hmoty vzrostly o 0,9 procenta, za potraviny o 0,3 procenta a za nepotravinářské zboží o desetinu procenta. Za prodej a opravy motorových vozidel stouply sezónně očištěné tržby reálně meziměsíčně o 3,6 procenta.