Zubaři považují přeregistraci za zbytečnou administrativu

Zubní lékaři

Zubní lékaři

Za zbytečnou administrativu, která může poškodit zubaře, považuje předseda České stomatologické komory (ČSK) Pavel Chrz povinnost všech zdravotnických subjektů se nově registrovat. Dodat znovu úřadům všechny potřebné dokumenty musejí podle nového zákona i soukromí lékaři. Ministerstvo záměr obhajuje s tím, že chce zkontrolovat kvalitu poskytované zdravotní péče. Komora také odmítá vládní způsob vymezení nadstandardu, má svou vlastní vizi, kterou zašle na ministerstvo.

„Přeregistrace zařízení, která už léta fungují, nemá žádný smysl. Samozřejmě jsme schopni dodat podklady, které nově vyžaduje zákon, ale abychom dodávali doklady, které na krajském úřadě už dávno leží, považujeme svým způsobem za buzeraci,“ řekl novinářům během dnešní valné hromady ČSK s tím, že mnoho lékařů, kteří už jsou v důchodovém věku nebo se k němu blíží, bude zvažovat, zda administrativní anabázi podstoupí, nebo své ordinace zavřou.

Některé kraje se přitom už nyní potýkají s nedostatkem stomatologů. „V roce 2013, 2014 opravdu hrozí, že bude nedostatek lékařů. Jsou oblasti, kde vyloženě většina lékařů je v důchodovém nebo předdůchodovém věku, a je otázka, kdy skončí. Každá administrativní náročnost jejich profese jim natolik zkomplikuje život, že si řeknou, já už do toho nepůjdu,“ uvedl.

Podle dřívějších informací České televize v tom ale ministerstvo zdravotnictví problém nevidí a tvrdí, že mu jde jen o blaho pacientů. „Je potřeba zkontrolovat, že se skutečně poskytují zdravotní služby v souladu se zákonem. Je to podle našeho názoru v zájmu pacienta,“ trvá na kontrolách náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

Jedinými zdravotnickými zařízeními, kterých se případné problémy netýkají, jsou státní a fakultní nemocnice. Ty se totiž, na rozdíl třeba od soukromých lékařů, znovu registrovat nemusí.

Stomatologové odmítají způsob vymezení "nadstandardu", mají vlastní představu

Podle agentury Mediafax stomatologové také nesouhlasí se způsobem, kterým se má ve zdravotnictví definovat nadstandard. Komora proto ministerstvu pošle jen svou představu o standardu péče, bez konkrétních definic.

„Domnívám se, že nelze určovat nadstandard jako rozdíl mezi cenami materiálů - tedy toho standardního a použitého při lepší péči. To je něco, na čem se podílet nebudeme,“ vysvětlil Chrz s tím, že ministerstvo se komoru pokusí uspokojit tím, že pošle svou představu o standardních výkonech.

Možnost připlácet si za lepší materiály vnesla do zákonů novela normy o veřejném zdravotním pojištění, která již nyní čeká pouze na podpis prezidenta. Samotné vymezení toho, co bude standard a co nadstandard má přinést vyhláška ministerstva zdravotnictví.