Zvýšená bezpečnostní opatření budou v Česku platit i přes Vánoce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Zvýšená bezpečnostní opatření přijatá po teroristických útocích v Paříži budou v Česku platit i přes Vánoce a nejméně do Nového roku, řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Policie od útoků více hlídá obchodní centra, mezinárodní letiště nebo francouzskou ambasádu. Podle Chovance zatím není důvod opatření měnit.

„Stále jsou v tom samém rozsahu,“ odpověděl dnes ministr vnitra na dotaz, jestli se opatření nějak změnila. „Já si myslím, že odvolávat ta opatření bude možné v řádu týdnů, zatím určitě ne,“ poznamenal také. Záleží podle něj mimo jiné na vývoji v okolních i dalších evropských zemích.

„V rámci vánočních nákupů je zřejmé, že se lidé budou shromažďovat ve větších počtech v nákupních centrech a na dalších místech České republiky a my budeme dělat maximum pro jejich bezpečnost. Policie ještě v té době, kdy samozřejmě bude větší kumulace lidí při vánočních nákupech, tak bude vykonávat výkon služby v rozšířené podobě,“ uvedl dále Chovanec. Opatření potrvají minimálně do Silvestra.

Zvláštní opatření přijala policie v noci ze 13. na 14. listopadu, během níž v Paříži při sérii teroristických útoků zemřelo kolem 130 lidí.

Experti: Bezpečnostní opatření nesmí být přehnaná, vytváří paniku

Při plánování společenských akcí si musí jejich pořadatelé dávat pozor na to, aby jejich bezpečnostní opatření v souvislosti s mezinárodním terorismem nebyla přehnaná a nesystémová. Mohou tak totiž vytvářet atmosféru strachu a šířit mezi lidmi paniku. Tvrdí to bezpečnostní expert Lukáš Dyčka z Univerzity obrany v Brně a bezpečnostní poradce Michal Ratajský. Mimořádná opatření budou platit například při oslavách Vánoc v Praze. Je otázkou, nakolik se k nim připojí i další města.

Oba experti se shodují, že bezpečnostní opatření nelze v žádném případě opomíjet, nebo brát na lehkou váhu, ale je podle nich třeba chápat, že poskytnutí až příliš mnoha informací není vždy k užitku. „Zákazy a přílišné pokyny na těchto akcích vedou k panice a destruují setkání vnitřně. Vede to k ještě větší radikalizaci společnosti,“ uvedl Ratajský.

Dyčka: Islámský stát nepotřebuje zpravodajské služby. Veškerá data o naší bezpečnosti a našich slabých místech a efektivitě jeho akcí mu totiž naservírujeme v médiích

„Mám dojem, že Islámský stát nepotřebuje zpravodajské služby. Veškerá data o naší bezpečnosti a našich slabých místech a efektivitě jeho akcí mu totiž naservírujeme v médiích. Stačí si jen pročíst weby,“ řekl Dyčka, který je analytikem Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany a poradcem ministra obrany pro bezpečnost.

Obdobná situace podle Dyčky nastala za druhé světové války, když Němci bombardovali Londýn střelami V1 a V2. Nemuseli mít ve městě zpravodaje, britská rádia totiž zpočátku průběžně přesně hlásila, kam nacistické rakety dopadají. Němcům stačilo jen poslouchat vysílání. Dělali to do doby, dokud přenosy neskončily. Následně klesla přesnost německých zásahů.

Přehnané zdůrazňování mimořádných bezpečnostních opatření v médiích může být podle Dyčky strašením lidí dopředu a zároveň signálem pro útočníky, kde je slabé bezpečnostní místo. „To už můžeme rovnou tyto akce v podstatě zrušit,“ uvedl Dyčka, podle kterého v těchto otázkách panuje napětí mezi svobodou slova na jedné a bezpečnostními opatřeními na straně druhé.

V Praze bez ceremonie u stromu

Speciální opatření přijali například pořadatelé vánočních trhů v centru Prahy. Jedním z nich je doporučení návštěvníkům, aby zvážili účast s malými dětmi. Stejná výzva platí i pro handicapované. Mezi 15:00 a 19:00 by navíc neměli na trhy vjíždět s kočárky. Z bezpečnostních důvodů pořadatelé zrušili v slavnostní rozsvěcení vánočního stromu na Staroměstském náměstí.

Armádní expert si ale myslí, že je nutné hledat vyváženost, což je složité. Za pravdu mu dává i Ratajský, který léta působil jako policejní specialista a zabývá se bezpečnostním poradenstvím. „Je třeba hledat balanc. Je to nesystémové, hysterické a dokonce alibistické,“ řekl Ratajský k bezpečnostním opatřením v Praze.