Novela stavebního zákona: přinese jednodušší a rychlejší povolovací řízení?

Rodinný dům má zastavěnou plochu do šesedáti metrů čtverečních. Vejde se do něj kuchyň, obývací pokoj i dva malé pokoje

Rodinný dům má zastavěnou plochu do šesedáti metrů čtverečních. Vejde se do něj kuchyň, obývací pokoj i dva malé pokoje Zdroj: AZ Wood

Ministerstvo pro místní rozvoj si od novely stavebního zákona slibuje, že ulehčí život drobným stavařům
...
...
4
Fotogalerie

Sněmovnou byla schválena novela stavebního zákona. Nejspíš tak bude jednodušeno a zrychleno povolovací řízení. Mělo by totiž být sloučeno územní řízení, stavební řízení a posuzování vlivu na životní prostředí. Doteď bylo vše zvlášť. Novela nyní půjde do senátu a poté případně k prezidentu republiky. 

Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové změny sníží byrokracii při získávání povolení. Uvedla, že získat stavební povolení je někdy během na dlouhou trať. Mnohdy několikaletým. I podle Hospodářské komory je současný stav neudržitelný, proto je pro rychlé schválení novely.

„Projednávání novely stavebního zákona provázely velké emoce. Zákon má totiž dopad na nejširší vrstvy obyvatel. Každý stavebník, ať už občan, který chce na svém pozemku stavět domek, nebo stát, budující dálnice, se s ním dostává do kontaktu. O jak složitou a komplexní normu se jedná, dokazuje skutečnost, že je kromě stavebního zákona navrhována i změna více než 40 souvisejících zákonů,“ uvedlo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.