Finanční správa letos eviduje 2,83 mil. daňových přiznání, méně než loni

Daňové přiznání OSVČ

Daňové přiznání OSVČ Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Firmy a lidé letos odevzdali 2,83 milionu daňových přiznání k dani z příjmu. Z celkového počtu vybraných přiznání jich bylo 2,3 milionu od fyzických osob a zhruba 523 tisíc od firem. Konečná data dnes zveřejnila finanční správa na twitteru. Loni správa evidovala za rok 2020 téměř 2,9 milionu přiznání k dani z příjmů.

Nejčastěji daňoví poplatníci podávají přiznání papírově, čehož podle Finanční správy využilo 54 procent z nich. Elektronicky, tedy například přes portál Moje daně nebo datovou schránku, odevzdalo přiznání 46 procent poplatníků, tedy 1,3 milionu.

Tradičně nejvíce daňových přiznání správa evidovala v Praze, ve Středočeském a Jihomoravském kraji. V Praze to bylo 565 920 přiznání, ve Středočeském kraji 364 495 a v Jihomoravském kraji 323 099 přiznání.

Papírové přiznání bylo třeba letos odevzdat do 1. dubna, pro elektronickou formu byl termín 2. května. Další termín byl 1. července pro ty, kteří využívají služeb daňového poradce. Stejná lhůta platila i pro firmy, které mají zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem.

V případě, že se podání daňového přiznání opozdí o pět pracovních dnů, sankce nehrozí. Následné sankce za každý den prodlení činí 0,05 procenta ze zaplacené daně nebo 0,01 procenta stanovené daňové ztráty za každý následující den prodlení. Maximální postih je pět procent. Pokud daňové přiznání není odevzdáno vůbec, a to ani po výzvě úřadu, pokuta je minimálně 500 korun a maximálně 300 tisíc korun.