Vyplňujete Přehled o příjmech a výdajích? Pomůže vám „Inventura pohledávek OSVČ“

Invalidní důchod 2019: Tohle se vyplatí vědět

Invalidní důchod 2019: Tohle se vyplatí vědět Zdroj: Profimedia

Co se bude dít s nezaopatřeným dítětem v případě úmrtí rodiče?
2
Fotogalerie

Všem OSVČ se v návaznosti na prodloužený termín pro podání daňového přiznání blíží také termín podání Přehledu o příjmech a výdajích. Jeho zpracování OSVČ ulehčí Inventura pohledávek OSVČ za kalendářní rok.

Díky službě ePortálu ČSSZ uvidíte nejen výpis minimálních předpisů záloh na pojistné na důchodové pojištění, ale i úhrn skutečně zaplacených záloh za vybraný kalendářní rok, a to včetně stavu pohledávek – tzv. inventuru pohledávek.

Inventura pohledávek se však nevytvoří OSVČ, které buď nepodaly Přehled o příjmech a výdajích za některý předchozí rok, anebo jim nevznikla povinnost platit zálohy na pojistné.

Pozor na chyby

OSVČ při vyplňování Přehledu o příjmech a výdajích často chybují. Jednou z nejčastějších chyb při vyplňování Přehledu o příjmech a výdajích je špatné uvedení úhrnu zaplacených záloh na pojistné na důchodové pojištění. Častou chybou je také uvedení nesprávného počtu měsíců výkonu činnosti v případě, že ji nevykonávaly po celý rok, nebo uvedení nesprávného počtu měsíců, v nichž chtějí být považovány za OSVČ vykonávající vedlejší činnost.

Jak zjistit stav inventury pohledávek online?

Stačí se přihlásit do ePortálu ČSSZ a získáte přístup k Inventuře pohledávek OSVČ. Informace o možnostech přihlášení do ePortálu ČSSZ najdete na webu ČSSZ nebo přímo na ePortálu ČSSZ.