Benzin i nafta jsou po ruské invazi na Ukrajinu nejdražší v historii

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Pohonné hmoty v Česku jsou po ruské invazi na Ukrajinu nejdražší v historii. Cena benzinu Natural 95 se v uplynulém týdnu zvýšila o 1,93 koruny na průměrných 39,36 koruny za litr. Nafta stála ve středu v průměru 38,73 koruny za litr, což bylo o 2,34 koruny víc než o týden dřív. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků přesáhne průměrná cena 40 korun.

Důvodem dramatického nárůstu cen pohonných hmot v ČR je podle analytiků zdražování ropy na světových trzích a oslabení koruny v důsledku propuknutí války na Ukrajině. Nová maxima překonala dosavadní rekordy ze září 2012, kdy se průměrná cena Naturalu 95 vyšplhala nad 38,50 koruny za litr a nafty nad 37 korun za litr.

"V nejbližším týdnu by ceny pohonných hmot měly stoupnout o další korunu. U benzínu padne cena 40 korun za litr, u nafty bude pokořena hranice 39 korun za litr. Zdražování bude pokračovat v průběhu celé první poloviny března," uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Důvodem je rychlý růst ceny ropy Brent až na 111 dolarů (2590 korun) za barel.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy může benzin vzrůst až k 50 korunám za litr, omezí-li Rusko dodávky ropy či plynu. Zrychlení růstu cen by nastalo také v případě dobytí Kyjeva ruskými vojsky.

"Motoristé v ČR musí počítat s tím, že ceny pohonných hmot budou dramaticky růst i v příštích dnech. Pohonné hmoty v ČR od invaze Ruska na Ukrajinu v minulém týdnu zdražují nebývale citelným tempem, denně v rozsahu kolem 30 až 40 haléřů. Toto již tak rychlé tempo zdražování, v případě benzínu nejrychlejší od roku 2010, však může ještě akcelerovat," uvedl Kovanda.

Čerpací stanice prudce zvyšují ceny i ve srovnání jednotlivých dnů v uplynulém týdnu. Natural 95 v sobotu a ve středu za jediný den zdražil v průměru o víc než 40 haléřů. Průměrná cena nafty v sobotu vyskočila o víc než 60 haléřů, ve středu o víc než padesátník.

Před rokem byl Natural 95 o deset korun na litru levnější než nyní. Za naftu tehdy motoristé platili o 10,68 koruny na litru méně.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 38,82 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 38,24 koruny. Naopak nejdražší jsou pohonné hmoty v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 39,97 koruny a nafty 39,42 koruny.