Pohonné hmoty zdražily, benzin stojí jako před covidem

Benzín

Benzín Zdroj: profimedia.cz

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden znovu mírně zdražily. Cena benzinu stoupla o sedm haléřů na 31,58 koruny za litr, na stejné úrovni byla naposledy na konci loňského února před vypuknutím epidemie koronaviru. Loni na začátku května byl Natural 95 o 5,80 koruny na litru levnější než teď, přes 31 korun za litr cena vystoupala letos koncem března. Za litr nafty ve středu řidiči platili 29,56 koruny, což bylo o tři haléře více než před týdnem. Před rokem byl diesel o 3,60 koruny levnější. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny dlouhodobě sleduje.

Analytici očekávají v následujících dvou týdnech růst cen pohonných hmot o 20 až 30 haléřů. "Důvodem je opětovné zdražování ropy na světových trzích. Cena ropy Brent vystoupila na 70 dolarů za barel, což je blízko březnového maxima nad 71 dolary. Česká koruna vůči americkému dolaru v uplynulých týdnech stagnovala," sdělil dnes  analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.V dolarech se obchodují pohonné hmoty na komoditní burze v Rotterdamu.

Podle analytika Trinity Bank Lukáše Kovandy budou pohonné hmoty v následujících dnech zdražovat také v ostatních evropských zemích. "Aktuálně je benzin levnější než v Česku tradičně v Bulharsku, Rumunsku a v Polsku, ale také v Maďarsku a dokonce i ve Slovinsku. Cenově srovnatelný je v Rakousku. Na Slovensku, v Chorvatsku či v Německu nebo v Itálii je dražší," doplnil Kovanda.

Nejlevnější paliva natankují nyní řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 31,16 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 29,07 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 32,14 koruny. Nafta se tam tankuje za 30,29 koruny za litr.