Rozhodujete se o své první půjčce? Poradíme, jak zjistit, zda je dluh dobrým řešením

Zdroj: dotFOX

Peněz se vám zrovna nedostává, a tak zvažujete půjčku? Co se úvěrování týká, patříte ale mezi úplné nováčky? Nikdy jste si nepůjčili ani od rodiny, natož v bance nebo u nebankovního poskytovatele? Poradíme, zda je půjčka dobrým řešením, nebo zda je ve vašem případě lepší do dluhové řeky vůbec nevstupovat.

I přestože jsou půjčky čím dál dostupnější, rozhodně by se neměly stát běžnou součástí našich životů. I ten nejvýhodnější úvěr představuje dluh, který zatíží rodinný rozpočet a zajistí záznam v registru dlužníků.

Začátky úvěrování nepodceňte

Ze všeho nejdříve je nutné půjčku dobře promyslet, zapotřebí totiž je, aby byl dluh nezbytný a abyste na něj měli. Co to znamená? Co se nezbytnosti týká, stačí si představit jednoduchý příklad. Potřebujete-li vůz, kterým budete každý den jezdit do práce, pak má půjčka na auto smysl. Jedná se o účel, který je nezbytný a který vám vydělá peníze. Pokud si chcete půjčit na luxusní dovolenou, pak o nezbytnosti nemůže být ani řeč.

Důležité samozřejmě také je, abyste byli úvěruschopný. Měsíční rozpočet tak musí hravě zvládnout výdaj navíc v podobě splátky. Pakliže vám zbývá pravidelně jen pár stovek až tisíců korun, je vhodné se poohlédnout po starším ojetém vozu, který finančně utáhnete. Kromě splátky vám totiž vzniknou také nové náklady v podobě benzínu, povinného ručení a případných oprav.

Úvěrová nabídka vás překvapí

Jakmile máte jasno, že bez půjčky to nepůjde a že ji vaše příjmy zvládnou, je na čase pustit se do výběru. Prokousat se dostupnou nabídkou pomůže online srovnávač a úvěrová kalkulačka. Díky těmto internetovým nástrojům získáte snadno a rychle přehled o jednotlivých půjčkách.

Pro úplné úvěrové laiky může být totiž velkým překvapením, kolik existuje druhů půjček a kolik existuje úvěrových poskytovatelů. Jen automobil lze financovat účelovou autopůjčkou, neúčelovou nebankovní půjčkou, spotřebitelským úvěrem a stejně tak i mikropůjčkou. Každý typ dluhu má však svá specifika, která je vhodné také zohlednit.

Zadlužování má svá pravidla

Úvěrování dnes není žádný složitý proces, rychlé půjčky lze vyřídit do několika minut, a to včetně jejich čerpání. Avšak právě jednoduchost s sebou mnohdy nese riziko unáhleného rozhodnutí. Výběru a samotnému podpisu smlouvy by proto vždy mělo předcházet položení dvou již zmíněných otázek.

  • Skutečně se bez půjčky neobejdou? Je pro mě nezbytná?
  • Budu mít na splácení půjčky? Jsem úvěruschopný?

Pakliže odpovíte dvakrát ano, jste na dobré cestě. Avšak zásady bezpečného zadlužování zde nekončí, dále je vhodné pamatovat na to, abyste nepřepláceli životnost, neriskovali bankrot, nerozhodovali se jen podle úroků, nezavazovali se k něčemu neznámu a mysleli na budoucnost.