Jak správně připravit motorku na sezónu?

Zdroj: Freepik

Pomalu se nám blíží jaro a s ním i nová motorkářská sezóna. Před tím, než se vydáte na první letošní vyjížďku, tak se ujistěte, že je vaše motorka připravená na jízdu. V tomto článku jsme si pro připravili pár tipů, které vám pomohou s tím, jak motorku připravit. Rozhodně přípravu nepodceňujte, aby vaše první jízda neskončila odtahem. Pokud jste na konci sezóny nevěnovali moc péče zazimování stroje, tak vás nyní bude čekat o to víc práce. Ale co byste pro vašeho miláčka neudělali, že?

Zkontrolujete kapaliny

Po zimním spánku je nutné zkontrolovat hladinu oleje, brzdových a chladících kapalin. Nezapomínejte na to, že se olej musí společně s olejovými filtry pravidelně měnit. Měli byste se řídit lhůtou, která je uvedena v servisní knížce.

Dobijte si baterky

Pro mnoho motorkářů patří jízda k formě určité relaxace. Způsobu jak si „dobít baterky“. Avšak abyste mohli vyjet musíte také zkontrolovat, zda je akumulátor dostatečně nabitý případně ho připojit na dobíjecí stanici. Až budete baterku připojovat zpátky, tak nevynechejte očištění kontaktů.

Stav pneumatik je důležitý

Po dlouhé zimní pauze mohlo dojít k úniku vzduchu z pneumatik. Proto se ujistěte, že máte v pneumatikách dostatečný tlak. Dofoukněte je na doporučovanou hodnotu stanovenou výrobcem. Když budete pneumatiky kontrolovat, tak se také zaměřte na praskliny. Pokud by byl stav pneumatiky špatný, tak je neprodleně vyměňte. Neriskujete a raději si stav pneumatik pořádně zkontrolujte.

Stěrače stírají. Brzdy brzdí

Další věcí, na kterou byste se měli zaměřit u vašeho dvoukolového miláčka je stav brzd. Brzdové kotouče nesmějí být sjeté a zároveň jejich tloušťka musí dosahovat minimálně 1 mm. Vhodné je také brzdové destičky odmastit.

Pojištění máte? A můžu ho vidět?

Zkontrolujte si, zda máte platné povinné ručení motocyklu. Stejně jako pro automobil, tak i pro motocykl je nutné mít sjednané povinné ručení. Některé pojišťovny nabízí sjednání povinného ručení jenom na určité měsíce, ve kterých jste na motorce nejvíce aktivní.

Řekni „ř“ jako řetěz

Dalším krokem v přípravě vašeho motocyklu na první jízdu je kontrola stavu řetězu. Pokud je špinavý, tak ho řádně vyčistěte. Doporučujeme použití speciálního oleje, který řetěz zbaví nečistot a špíny. U stavu řetězu vás bude taktéž zajímat jeho správné napnutí. Rozhodně by neměl být moc volný, ale zároveň ne moc vyšponovaný. Správnou hodnotu napnutí vždy naleznete v příručce ke stroji.

Motorka je připravená a co vy?

S přípravou na novou sezónu nezapomínejte ani na sebe. Pořádně vaše motorkářské oblečení vydrhněte a po čištění ho nezapomeňte naimpregnovat. Tento proces vám pomůže prodloužit životnost oblečení. To samé platí i pro helmu. Ochranný štít pořádně očistěte od hmyzu a jiných nečistot ať máte dokonalý výhled.

Dnes jsme se již o povinném ručení zmiňovali. Avšak pro ty, kteří se o by chtěli vědět něco navíc, tak tu máme extra článek věnovaný této tématice. Více pojištění motocyklu se dočtete v tomto článku.