Výdajové paušály klesnou, můžete si ale uplatnit slevu na děti a manželku

.

. Zdroj: ČMSS

...
2
Fotogalerie

Na začátku ledna schválili poslanci daňový balíček, který mimo jiné snižuje živnostníkům výdajové paušály na polovinu. 

Nová legislativa (sněmovní tisk 873) zatím není v tuto chvíli platná ani účinná, ale čeká se už jen na podpis prezidenta a následné uplynutí legisvakanční lhůty. 

Na první pohled špatná zpráva, alespoň z pohledu živnostníků, jelikož uplatňování výdajů v paušální výši je zbavuje nadměrné administrativy, šetří čas i náklady. Změny ve výdajových paušálech byly dle Ministerstva financí (MF) navrženy právě s cílem dále podpořit právě drobné živnostníky, kvůli kterým se výdajové paušály zaváděly.

Daňový balíček tak sice snižuje maximální částku, z níž se počítá výše výdajových paušálů, z dosavadních dvou milionů na polovinu, ale zároveň navrací možnost uplatnit slevu na dani na druhého z manželů a daňové zvýhodnění na děti.

Na druhé straně se živnostníkům oseká strop na výdajové paušály o 50 procent, a to následovně:

  • u 80procentního paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 800 tisíc korun
  • u 60procentního paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 600 tisíc korun
  • u 40procentního paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 400 tisíc korun
  • u 30procentního paušálu půjde uplatnit výdaje maximálně do částky 300 tisíc korun

Dle MF je nelogické, aby byl tento strop vyšší než jeden milion korun, protože při obratu nad onen jeden milion korun se podnikatel stává plátcem DPH a musí tudíž evidovat veškeré své vstupy a výstupy. A právě kvůli vzniku administrativy spojené s DPH ztrácejí výdajové paušály u těchto poplatníků svůj smysl a naopak se posouvají do roviny daňově optimalizačního nástroje.

Možnost paušální daně

Pokud podnikateli nebudou nově nastavené výdajové paušály vyhovovat, může se navrátit k uplatňování výdaje v jejich skutečné výši. Avšak i tito živnostníci získají možnost výrazně si snížit administrativní zátěž, protože přijatý daňový balíček rozšiřuje možnost placení paušální daně. Nově si budou moci dopředu s finančním úřadem domluvit jasnou daň i podnikatelé, kteří mají zaměstnance nebo mají vedle příjmů z podnikání i příjmy ze zaměstnání.

Od letošního roku dále vzroste sleva na dani na druhé vyživované dítě na 19 404 Kč ročně a na třetí a každé další dítě na 24 204 Kč ročně, což přinese úsporu na daních nejen živnostníkům, ale i zaměstnancům. Maximálně vám stát na daňovém bonusu na vyživované děti vyplatí 60 300 Kč ročně.