Ondřej Svoboda: Zdravotní stav můžete řešit i z mobilu

Ondřej Svoboda

Ondřej Svoboda Zdroj: Ondřej Svoboda

Telemedicínský projekt Dr. Digital pomáhá na dálku kontrolovat zdraví lidí. Ondřej Svoboda, mladý podnikatel z jižní Moravy, s ním chce monitorovat vitální funkce z pohodlí domova. Sdílení naměřených hodnot s lékaři umožní aplikace a o zdravotní záznamy se postará koordinátor péče.

Jste zakladatelem několika firem v oblasti e-health a zdravotnictví. Co vás k tomu inspirovalo?

Zasáhla mě ztráta blízkého člena rodiny. Začal jsem přemýšlet, jak lze pacientům zajistit služby z pohodlí domova a umožnit sdílení zdravotních záznamů s lékaři. Na trhu nebylo zařízení, které by na dálku měřilo vitální funkce. V tu dobu jsem se začal o distanční medicínu zajímat.

Vaším oborem je telemedicína. Čím přesně se v telemedicíně zabýváte? Jaké služby vaše firmy nabízí?

Ve zdravotnictví se pohybuji 10 let. Z telemedicínských projektů musím vyzdvihnout Dr. Digital. Jde o novou platformu, která přináší monitoring životních funkcí na dálku, činnost koordinátora péče a vedení kompletní zdravotní dokumentace.

Jak funguje telemedicína v praxi? Řekněme, že chci využít vašich služeb v rámci Dr. Digital. Jak mám postupovat a co mohu očekávat?

Dr. Digital si můžete představit jako virtuální kliniku, která má několik stupňů - recepci, čekárnu a ordinaci. V recepci administrujete data o svém zdravotním stavu, prodělaných nemocech, alergiích nebo krevní skupině. Naskenováním QR kódu, který můžete nosit na klíčence, nebo ho mít jako magnet doma na lednici, se k informacím dostanou zdravotníci. Čekárna vyžaduje plnou registraci. Klienti dostanou monitorovací zařízení určená pro měření vitálních funkcí. Naměřené hodnoty pak můžou přes aplikaci sdílet s lékaři. Virtuální ordinace je unikátní také v tom, že nabízí i služby koordinátora péče a hodnocení lékaře. Koordinátor řídí aktivity pacienta a aktualizuje zdravotní záznamy v Electronic Medical Record. Jde o návštěvy doktorů, diagnózy, plánovaná vyšetření, jejich výsledky a předepsané léky. Lékař vždy individuálně posoudí zdravotní stav pacienta v rámci pravidelných konzultací přes videohovor. Pacient tak nemusí nikam docházet osobně a svůj zdravotní stav může s lékařem řešit i na dálku z pohodlí domova.

Působíte také jako Honorární konzul Gruzie v České republice. Vzpomenete si na první zkušenost s touto zemí? Čím vás okouzlila?

Poprvé jsem jel do Gruzie, abych se seznámil s rodinou své ženy. Lidé jsou tam velmi pohostinní a otevření. Jak jsme cestovali, byl jsem okouzlen přírodou, jídlem a vínem. Jsem z jižní Moravy, takže dobré víno poznám.

Co je podle vás důležité dělat pro rozvoj vztahů Čechů a Gruzínců?

Obecně je pro rozvoj vztahů potřeba porozumění, které je dnes více než aktuálním tématem. Je potřeba pokračovat v rozjeté agendě a dále ji rozšiřovat, a to prostřednictvím Česko- gruzínské obchodní komory, Honorárního konzulátu, ale i business fór a kulturně diplomatických misí, které pořádáme.

Vaší manželkou je Gruzínka. Stane se, že občas narazíte na kulturní odlišnosti?

Určitě ano, ale vnímáme kulturní odlišnosti jako prostor k pochopení a porozumění toho druhého. Oba cítíme, že se právě tím posunujeme. Manželka obohatila například moje vnímání rodiny.

Pokud byste měl porovnat obecně Česko a Gruzii, v čem se obě země odlišují? V čem jsou si naopak podobné?

Obě země jsou ve světovém kontextu menší státy. Svoje místo na mapách si musely vydobýt, ale i udržet tím, že jsou schopny existovat mezi velmocemi. Jistá míra diplomacie a vřelosti k sousedům je nutná. Česko i Gruzie jsou křižovatky pro obchod, ale každá je zasazená do zcela jiného geopolitického prostředí. Země měly jiný kulturně náboženský vývoj. Historicky bylo Česko ve středu Evropy vystaveno daleko dříve uměleckým směrům. Češi jsou převážně ateisté a chápání světa je více prozápadní. Gruzie hraničí na severu s Ruskem a zbytek sousedních zemí je převážně muslimských. Je potřeba vzdát Gruzii holt, že si udržela pravoslavné náboženství. Gruzie je více multikulturní místo.

Jak jde ruku v ruce práce ve zdravotnictví a v diplomacii?

Ve zdravotnictví i diplomacii není prostor pro subjektivní názory ani rétorické chyby. Lékaři musí být dobrými diplomaty. V diplomacii si člověk musí vytvořit seznam bariér a hodnot, jak hovořit a jak jednat.

Jste velmi vytížený člověk, zbývá vám vůbec čas i na jiné volnočasové aktivity?

Mám rád breakdance, akrobacii, ale také box a jiné bojové sporty. Všechny tyto aktivity stimulují moje tělo a hlavu k lepším výkonům.

Díky své profesi máte možnost poznávat spoustu kultur a zemí. Kde se vám líbilo nejvíce a proč?

Přestože jsem procestoval velkou část světa, musím říct, že nejvíce se mi líbí na jižní Moravě. Je to domov, do kterého se budu vždy a rád vracet.

Existuje země, do které jste zatím neměl možnost se podívat a rád byste to napravil?

Táhne mě to do Jižní Ameriky, nejvíce do Peru.