Pohnutý osud první očkované Češky: Od šestnácti ve válce, po ní hodně temná místa

Se svým mužem se seznámila již před druhou světovou válkou

Se svým mužem se seznámila již před druhou světovou válkou Zdroj: Paměť národa

Válečná veteránka Emílie Řapíková je první Češkou očkovanou vakcínou proti koronaviru
Emila Řepíková dne 15.12.1944, stoji vpravo
Válečná veteránka Emílie Řapíková je první Češkou očkovanou vakcínou proti koronaviru
Manžel Emílie Řepíkové
Emílie Řepíkova v Žatci v roce 1946
13
Fotogalerie

Očkovací vakcína je konečně v ČR. Jako první si ji nechali naočkovat v živě přenášeném přenosu premiér Andrej Babiš a válečná veteránka Emílie Řepíková (95). Její osud opravdově symbolizuje celé české pohnuté století. S bílými i temnými místy.

Narodila se v polské obci Malowana osídlené Čechy, kteří hledali své štěstí na zemědělsky hojné, leč nevyužívané půdě. A dařilo se jim.  Příští generace tu vyrostla, vzmohla se a Emíliin tatínek začal skupovat pozemky. Tvrdil: „Dům lehne popelem, ale pole neshoří!

Smáli se i plakali

To platilo až propuknutí druhé světové války. Oblast postupně obsadila vojska německá i ruská a šestnáctiletá Emílie patřila mezi děvčata, jež s radostí vstoupila do nově vzniklé Svobodovy armády, jejímž cílem bylo osvobodit Československo. Důvod pro vstup do armády popisovala po letech prozaicky, nalákala ji kamarádka. „Liduška měla uniformu, vázanku, bílou košili a mně se to tak líbilo," vzpomínala se smíchem. 

Do tuhého začalo jít při přechodu na okupované území Československa. Němci se dukelského průsmyku do Československa nehodlali vzdát a boje byly opravdu tvrdé. Na Dukle padlo mnoho volyňských Čechů, ale ti co přežili, byli šťastní, že mohou pomáhat osvobodit zem jejich předků. Když překračovali hranici, poklekávali a nabírali hlínu do rukou. Pro všechny to byl jeden z nejdojemnějších okamžiků jejich životů.

Emílie Řepíková doprovázela bojující jednotky přes Moravu až do Prahy. Pro volyňské Čechy byl vstup do hlavního města svátek. „Smáli jsme se i plakali. My ženy jsme si točily vlasy na papírky, abychom byly krásné. To víte, vysněná Praha! I my holky z týlu jsme si připadaly jako hrdinky."

Život po válce

Po vybojované vítězné válce byl její partner Vladimír, se kterým se znala již z Volyně, přesunut do Žatce, kde zajišťoval odsun německého obyvatelstva. Emílie svou lásku následovala a po odsunutých Němcích dostali vilku v Libočanech a tak se natrvalo vrátili do země původu. V roce 1946 měli svatbu.

Vladimír Řepík později pracoval na Ministerstvu obrany a po okupaci Československa působil od roku 1970 jako velvyslanec ČSSR při velitelství Varšavské smlouvy. Své ženě  prý o své práci nic neříkal, prý se jen bál, a když se vyptávala, odsekával jí, že má být ráda, že nic neví.

Zmiňoval se o Reicinovi, před kterým se kdekdo klepal. O tom, co se dělo v 50. letech, o procesech, si moc nemyslela, souhlasila s režimem a považovala dobovou propagandu za pravdivou.