ČNB se po letech intervencí začala zbavovat eur

Guvernér ČNB Jiří Rusnok oznámil 6. dubna 2017, že intervence a oslabování kurzu koruny končí

Guvernér ČNB Jiří Rusnok oznámil 6. dubna 2017, že intervence a oslabování kurzu koruny končí Zdroj: ČTK

Eurobankovky
Guvernér ČNB Jiří Rusnok oznámil 6. dubna 2017, že intervence a oslabování kurzu koruny končí
Eurobankovky
4
Fotogalerie

Devizové rezervy České národní banky po téměř roce nárůstu v květnu klesly. Snížily se o 728 milionů eur na 123,91 miliardy eur. 

Zastavení růstu souvisí s ukončením intervenčního režimu, kdy ČNB na trhu nakupovala eura, aby zabránila posílení koruny pod 27 korun za euro. V dubnu, kdy ČNB intervence ukončila, na trhu utratila zhruba 18 miliard korun.

Ještě v dubnu devizové rezervy vzrostly zhruba o 1,7 miliardy eur a v předchozích měsících se zvyšovaly měsíčně o více než deset miliard. Květnový pokles je první od loňského června, tehdy se devizové rezervy snížily jen mírně zhruba o 20 milionů eur.

Oproti loňskému konci května, kdy devizové rezervy v eurech činily 67,45 miliardy eur, se rezervy téměř zdvojnásobily. V dolarech devizové rezervy stouply meziročně o 63,8 miliardy na 139,04 miliardy dolarů a zvýšily se také proti dubnu o 2,8 miliardy dolarů. V korunách rezervy koncem května činily 3,27 bilionu, což bylo téměř o 82 miliard méně než v dubnu a o 1,45 bilionu korun více než loni na konci května.

ČNB zahájila režim devizových intervencí v listopadu 2013, tehdy se devizové rezervy pohybovaly kolem 41 miliard eur. Od té doby do letošního 6. dubna, kdy intervence ukončila, na ně centrální banka vydala více než dva biliony korun. Nejsilnější byly intervence letos v březnu, kdy ČNB nakoupila eura zhruba za 520 miliard korun. Důvodem nárůstu byl podle analytiků tlak investorů s blížícím se očekávaným koncem intervencí a také údaje o rostoucí inflaci.

Podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala musela ČNB zřejmě intervenovat až v samotný den zrušení kurzového závazku. Během většiny z posledních čtyř obchodních dnů v dubnu se totiž podle něj koruna pohybovala nad intervenční hranicí 27,02 koruny za euro. "Podle našich odhadů politika slabé koruny české ekonomice pomohla. Rychleji rostly exporty, zaměstnanost a mzdy, výrazně se snížil podíl nezaměstnaných. Otázkou však je, jestli bylo nutné prodloužení intervencí až do dubna 2017," dodal.

Režim devizových intervencí zahájila ČNB s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro kvůli obavám z deflace. V současnosti se koruna obchoduje kolem 26,30 koruny za euro. "Pokud se však podíváme na průměrný vývoj kurzu od konce kurzového závazku, tedy za poslední dva měsíce, jeho hodnota prozatím činí 26,66 Kč za euro, což představuje posílení o pouhé 1,3 procenta," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Upozornil, že devizové rezervy ČNB se z původních 20 procent HDP před zahájením kurzového režimu dostaly k 70 procentům. Přecenění devizových rezerv přitom podle Seidlera bude ČNB přinášet ztrátu, kterou bude centrální banka postupně umazávat ze svých budoucích zisků.

Zároveň se ale nedomnívá, že by to mělo v budoucnu bránit přijetí eura. "Může jít o mírnou komplikaci, ale pro přijetí eura je podstatnější Konvergenční zpráva Evropské komise, které se problematikou negativního kapitálu centrální banky významně nezabývá," uvedl.

ČNB sama dlouhodobě uvádí, že jí růst devizových rezerv nevadí a není v tomto ohledu omezena žádným limitem. Devizové rezervy ale mohou přivést centrální banku do účetní ztráty, a to kvůli jejich přecenění po ukončení kurzového závazku.