Burzovní rally výrobce zatím nejúčinnější vakcíny proti covidu. Akcie Moderny vyskočily za rok na pětinásobek

Vakcínu vyvíjí i Moderna.

Vakcínu vyvíjí i Moderna. Zdroj: Reuters

Vakcínu vyvíjí i Moderna.
Vakcínu vyvíjí i Moderna.
3
Fotogalerie

Americká biotechnologická společnost Moderna, za níž stojí skupina vědců z Harvardu, v pondělí zveřejnila výsledky klinických testů její vakcíny proti COVID-19. A hlásí 94,5procentní účinnost, což z ní dělá nejúčinějsí očkovací látku proti koronaviru, na jehož následky letos celosvetově zemřely miliony lidí. Akcie Moderny se ještě před začátkem pandemie obchodovaly pod hladinou dvaceti dolarů za akcii, nyní aktakují 100 dolarovou metu. Jejich hodnota se tak za necelý rok zvýšila o více než 400 procent. A to ještě není všem dnům konec. Firma už zažádala o registraci jejího přípravku na trhu Evropské unie.

Třetí fáze klinické studie přípravku mRNA-1273, který chce Moderna uvést na světový trh jako vakcínu proti covidu, se účastní 30 tisíc lidí. Polovina z nich očkovací látku dostala, druhá polovina je kontrolní a dostala jen placebo. Onemocnění COVID-19 se prokázalo pouze u pěti lidí z očkované skupiny.

Moderna z dat klinické studie vypočítala účinnost svého přípravku na 94,5 procenta. Údaj se týká toho, do jaké míry dokáže vakcína zabránit propuknutí nemoci. Data, která by ukazovala, jak dokáže zabránit nákaze koronavirem, zatím k dispozici nejsou. 

Vlnu optimistických zpráv ohledně vývoje vakcíny, která by zastavila šíření nemoci COVID-19, odstartovala už minulý týden americká společnost Pfizer a německá firma BioNTech. Ty oznámily, že jejich očkovací látka má 90procentní účinnost.

Zpráva tehdy výrazně ovlivnila akciové trhy, což se zopakovalo i tento týden s Modernou. Toto pondělí Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, zavřel poprvé od února na rekordu. Jako poslední ze tří hlavních indexů amerického akciového trhu tak smazal ztráty, které mu přivodila koronavirová pandemie. Navzdory obavám z růstu případů nemoci COVID-19 investoři stále doufají, že fungující vakcína může zachránit globální ekonomiku a pomoci k růstu akciových trhů.

Spojené státy by do konce tohoto roku mohly mít 60 milionů dávek vakcíny, napsala agentura Reuters. A Evropská léková agentura (EMA) zahájila předběžné zkoumání žádosti společnosti Moderna o registraci jejího výrobku na trhu Evropské unie. Takzvané rolling review, které EMA avizovala, umožňuje zrychlit proces registrace slibných léků a vakcín. V tomto typu řízení nyní EMA zkoumá i vakcíny firem Pfizer a AstraZeneca. Registrovat bude látky možné až v okamžiku, kdy bude mít EMA dostatek důkazů o jejich účinnosti, kvalitě a bezpečnosti. Výhodou je, že se může se zkoumáním začít ještě před koncem třetí fáze klinické studie a farmaceutické společnosti mohou data dodávat postupně.

Unijní exekutiva už s Modernou začala jednat o dodávce až 160 milionů očkovacích dávek. Brusel již uzavřel smlouvy na nákup testovaných vakcín s trojicí výrobců, s firmami Pfizer a BioNTech by měl kontrakt podepsat tento týden. Celkem by chtěl zajistit pro členské státy více než miliardu dávek.

„Pokud bude vakcína bezpečná a efektivní, všechny členské země ji dostanou ve stejný čas,“ uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a dodala, že očekává distribuci prvních vakcín přibližně na přelomu zimy a jara.

Mezi vakcínami společností Moderna a Pfizer je podle sdělení první jmenované firmy výrazný rozdíl ve skladování. Zatímco očkovací látka Pfizeru se musí uchovávat při teplotě zhruba minus 70 stupňů, může se vakcína Moderny skladovat až sedm dní při teplotě dvou až osmi stupňů Celsia. V transportních vozech ani očkovacích centrech tak kvůli ní nemusí být žádné speciální mrazicí boxy.

K hlavním vedlejším účinkům látky podle Moderny pak patří únava, bolest svalů a bolest v místě vpichu.