Miliardáři pomáhají. Firmy přivezly do Česka první balíky pomůcek proti koronaviru

Hasiči rozvážejí zdravotnický materiál.

Hasiči rozvážejí zdravotnický materiál. Zdroj: HZS ČR

Hasiči rozváží zdravotnický materiál.
2
Fotogalerie

Situaci, kdy státní hmotné rezervy nebyly schopny poskytnout dostatek ochranného materiálu při eskalaci epidemie koronaviru, se už před pár dny rozhodlo řešit mnoho byznysmenů. Nyní již první dodávky nedostatkového zboží doputovaly do Česka a přislíbeny jsou další. Podnikatelům se osvědčují kontakty v Číně a dalších asijských zemích při zadávání výroby a nákupu materiálu.

V pondělí ráno přistál na letišti Václava Havla v Praze letoun z Číny, který obsahoval milion roušek. Zakoupily je skupiny J&T a EPH. Jde o první část z dodávek, na kterou zmíněné dvě společnosti vyčlenily přes 215 milionu korun. Další část pomoci by měla dorazit v úterý. 

„Potvrdila se funkčnost řešení, které jsme zvolili. Děkuji Jaroslavu Tvrdíkovi, který na místě dojednal vše potřebné,” komentoval situaci Patrik Tkáč, jeden ze zakladatelů J&T a současně spolumajitel vydavatele deníku E15.

Polovina z milionu roušek určená pro Česko by měla být postupně distribuována už v průběhu pondělka. Nejdříve do nemocnic v regionech, kde v tuzemsku skupina EPH působí se svým teplárenským byznysem, tedy v Praze, v Plzni, Pardubicích, Hradci Králové, Chrudimi, Mostě a Litvínově.

Zbývající část bude směrována do podniků, které ve městech poskytují základní kritické služby, například Dopravnímu podniku hl. m. Prahy. Další půlmilion roušek poputuje na Slovensko.

Do pomoci jdou stovky milionů

V tuto chvíli mají J&T a EPH dále v Číně potvrzené a zaplacené objednávky dvou milionů ochranných roušek, dva miliony respirátorů, 50 tisíc ochranných obleků, 50 tisíc rukavic, 50 tisíc ochranných brýlí a 50 tisíc testovacích souprav na koronavirus. Je rovněž přislíbena dodávka 50 ventilátorů.

Další významná česko-slovenská finanční skupina Penta rovněž uvedla, že do Česka a primárně pak pro potřeby svých nemocnic přiveze zdravotnický materiál a dá ho do oběhu. „Zdravotnický materiál je objednaný z několika zemí, čekáme na jeho dodání,” uvedl mluvčí Penty Ivo Mravinac.

Masivní dodávku zdravotnického materiálu avizovala i skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Svou pomoc zdůvodňovala mimo jiné tím, že na asijských trzích některé její firmy působí, a jelikož v současné chvíli pouze tam je možné materiál nakupovat, nabízí Kellnerova skupina své znalosti a zkušenosti.

„Naše pomoc v rozsahu 100 milionů korun je do Česka dopravována postupně. V pondělí v ranních hodinách přiletěla první část, další by měla být doručena během úterý. Na žádost krizového štábu jsme upravili rozsah naší pomoci: například uhradíme nákup 50 plicních ventilátorů pro potřeby českých nemocnic,” říká mluvčí PPF Zuzana Migdalová.

Postupně i na volný trh

Pomáhají i další - Palírna U Zeleného stromu dodává nemocnicím i ostatním zájemcům líh pro výrobu dezinfekce, stejně jako třeba výrobce autokosmetiky Sheron. Podnikatel Josef Průša a jeho Prusa Research dodává nemocnicím a zdravotníkům na 3D tiskárnách vyrobené ochranné štíty. 

Někteří další podnikatelé, kteří se snaží pomoci, pracují na zajištění dodávek zatím nedostatkového materiálu i pro volný trh. Martin Hausenblas a jeho firma Adler vyrábí především spotřební textil, například trička. Šije je v různých asijských zemích a právě znalost tamního trhu nyní využívá.

“Klíčové jsou teď respirátory a filtry. Máme na cestě jeden milion kusů kategorie FFP3, v neděli se nám podařilo domluvit dovoz dalších pěti milionů kusů. Vytvořili jsme si v prostoru vlastní letecký most a pomáháme státu domlouvat a zasmluvňovat objednávky. V současné chvíli chce na situaci leckdo vydělat, pomáháme státu také jako jeho platební agent,” popisuje Hausenblas s tím, že první dodávku očekává v řádu dní, další pak do týdne.

“Rovněž účinné respirátory s filtry KN95 bychom pak chtěli prodávat i na volném trhu v Česku ale za morální cenu pod 100 korun za kus bez DPH,” dodává Hausenblas.