Spusťte kurzarbeit, jinak začneme propouštět, tlačí firmy na vládu

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák Zdroj: archiv Blesk.cz

Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR
Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.
Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj vystoupil 18. listopadu 2019 v Praze na tiskové konferenci po zasedání Rady hospodářské a sociální dohody ČR.
Kdy budou roušky? Jak se virus přenáší? Babiš, Havlíček a Prymula odpovídají
Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v roušce po jednání vlády (18.3.2020)
8
Fotogalerie

Firmy i drobní podnikatelé stále postrádají výraznou pomoc od státu, která by od příštího měsíce zabránila masovému propouštění. „Vláda musí okamžitě nastartovat kurzarbeit. To znamená, aby se stát podílel na mzdových nákladech zaměstnanců, pro které firmy nemají kvůli krizi práci. Menší podniky to už neutáhnou,“ prohlásil viceprezident Svazu průmyslu Jan Rafaj. Shodný požadavek mají i Hospodářská komora a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.

Přestože zmíněné organizace vítají rozhodnutí ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) odpustit živnostníkům na půl roku placení důchodového pojištění, problémy soukromého sektoru způsobené epidemií nového koronaviru to podle nich neodstraní. Kabinet Andreje Babiše (ANO) slibuje sadu opatření, má o nich jednat v pondělí.

Rafaj připomněl, že v posledním březnovém týdnu se řada zaměstnavatelů musí rozhodnut, zda začne snižovat stavy pracovníků. „Mnozí váhají, jestli prodlouží smlouvy na dobu určitou, které nyní končí. Někteří uvažují o hromadném propouštění,“ dodal Rafaj s tím, že nastartování kurzarbeitu by stát vyslal jasný signál firmám, že za ně část nákladů ponese.

Vicepremiér Karel Havlíček (ANO) ujišťuje, že vláda kurzarbeit odklepne. Jaké bude mít parametry, však neupřesnil. „Chystáme daňové úlevy, zaměstnavatelé získají kurzarbeit. Podpora ekonomiky v objemu 100 plus 900 miliard korun je spuštěna,“ reagoval na Twitteru. OSVČ navíc slíbil, že po dobu šesti měsíců nebudou muset platit zálohy ani na zdravotní pojištění.

Například v Dánsku se na kurzarbeitu dohodla vláda už minulý týden. V Německu tento způsob pomoci státu funguje dlouhodobě, stát vyplácí až 60 procent mzdy. Kvůli koronaviru tam nyní počet žádostí firem o přechod na zkrácenou dobu raketově stoupl, za poslední týden je podalo téměř 76,7 tisíce podniků. Loni se jich k takovému kroku za týden odhodlalo v průměru jen šest set.

Kromě kurzarbeitu žádají čeští zaměstnavatelé zavedení dalšího opatření, které také považují za klíčové. „Chceme, aby stát odpustil firmám penále, když nebudou hradit odvody za mzdy zaměstnanců. Vláda o tom může rozhodnout okamžitě,“ podotkl Rafaj.

Co chystá vláda

- Živnostníkům odpustí vláda na půl roku placení sociálního a zdravotního pojištění, opatření se dotkne 600 tisíc lidí.

- Výdaje na náhrady výdělků pracovníků v karanténě proplatí stát zaměstnavatelům v plné výši, uhradí také 80 procent mzdy zaměstnanců zavřených provozů.

- Doplaceno bude ošetřovné za celou dobu uzavření škol či školek, a to rodičům dětí do 13 let.

Požadavky firem

- Zavedení kurzarbeitu a prominutí penále za neplacení odvodů za mzdy zaměstnanců.

- Odklad plateb DPH o šest až devět měsíců.

- Změna role Finanční správy, aby její pracovníci při kontrolách a správě daňových povinností plnili zejména roli poradců.