Finanční stres poroste. Investory čekají krachy emitentů rizikovějších dluhopisů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Dluhopisy, ilustrační foto
Dluhopisy, ilustrační foto
V rizikových dluhopisech už část expertů vidí zajímavou příležitost.
4
Fotogalerie

Cena ropy na trzích kolabuje. Světová ekonomika míří do recese a celá odvětví jsou vyřazena z byznysu. To vše bude mít nepříznivý dopad na rizikovější dluhopisy firem, které ovšem nesou vyšší úročení. 

„V krizi se vždy ukáže, kdo plaval bez plavek, respektive kdo byl nejvíce zapákovaný. U firem v USA, Německu i Česku rostl během posledních deseti let dluh v poměru k zisku,“ upozorňuje člen bankovní rady České národní banky Aleš Michl a dodává: „Až 45 procent korporátních dluhopisů v Eurozóně vydaly firmy s ratingem BBB (rizikovější dluhopisy, pozn. red.). A tady může nastat problém se splácením.”

Potíže se dotknou i amerických firem navzdory nevídané pomoci tamní centrální banky i vlády. „Nejhorší období pro vysoce úročené dluhopisy pravděpodobně ještě přijde,“ předvídá analytik Goldman Sachs Lotfi Karoui. „Stejně jako v případech ekonomických propadů v minulosti, tak finanční stres poroste, což povede k vyššímu počtu bankrotů a snížení ratingů emitentů,“ citovala agentura Bloomberg Karouie z jeho zprávy. Analytik očekává, že během letošního roku se míra krachů emitentů dostane na třináct procent.

Obavy investorů se už ostatně odrazily na rozdílu výnosů u rizikových dluhopisů neboli junk bonds oproti státním cenným papírům USA, které jsou považované za bezrizikové. Rozdíl je nejvyšší od roku 2009, kdy doznívala finanční krize, která začala o rok dříve.

S růstem výnosů u junk bonds ale  naopak klesla jejich cena.  V propadu cen vysoce úročených dluhopisů už proto řada investorů vidí příležitost. „Trh nyní nabízí velmi vzácnou příležitost v sektoru vysoce úročených dluhopisů,“ prohlásil manažer fondů Michael Scott z investiční společnosti Man GLG. Nízké ceny bondů totiž podle něj pohodlně kompenzují odhadované krachy.

Podobně se vyjádřil rovněž Scott Roberts z investiční skupiny Invesco, který nejrizikovější dluhopisy popsal jako „příležitost, která se naskytne jednou za deset let.“ Roberts spravuje portfolio těchto dluhopisů v objemu přes šest miliard dolarů.

Rozdíl mezi výnosy u vysoce úročených dluhopisů a státních dluhopisů USARozdíl mezi výnosy u vysoce úročených dluhopisů a státních dluhopisů USA|E15