Francouzský prezident Macron má pozitivní test na koronavirus

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron Zdroj: Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron
Francouzský prezident Emmanuel Macron
3
Fotogalerie

Francouzský prezident Emmanuel Macron má pozitivní test na koronavirus. Půjde na sedm dní do domácí karantény, pracovat bude z domova. Všechny jeho pracovní schůzky v nadcházejících dnech, které by vyžadovaly fyzickou účast, včetně plánované cesty do Libanonu, jsou zrušené, oznámil Elysejský palác. Prezident se nakazil nejspíše minulý týden na summitu EU v Bruselu

„V souladu s aktuálními hygienickými nařízeními, která jsou platná pro všechny, půjde prezident republiky na sedm dní do domácí karantény. Bude i nadále pracovat a svých povinností se zhostí na dálku,“ uvádí tisková zpráva.

Diagnóza byla stanovena pomocí RT-PCR testu, prezident ho podstoupil po prvním projevu příznaků nemoci. Průběh nemoci je u 42letého Macrona mírný. Prezidentově manželce Brigitte, která se preventivně uchýlila do karantény, vyšel následný test negativně.

Prezidentská kancelář večer uvedla, že Macron se s největší pravděpodobností nakazil během unijního summitu minulý týden. Macron se na něm osobně setkal s řadou evropských státníků.

Francouzský premiér Jean Castex měl sice negativní test, přesto z preventivních důvodů také půjde do karantény. V pondělí se s francouzským prezidentem potkal předseda Evropské rady Charles Michel, v úterý měl negativní test, přesto se i on rozhodl pro karanténu. Dobrovolnou karanténu do 24. prosince již oznámil španělský premiér Pedro Sánchez, který se s Macronem sešel v pondělí v Paříži.

Ve středu se s Macronem setkal portugalský premiér António Costa, který zrušil své oficiální cesty a zůstává v karanténě i přesto, že jeho aktuální test byl negativní. V závěru minulého týdne se na summitu v Bruselu s francouzským prezidentem setkal také lucemburský premiér Xaviel Bettel a irský premiér Micheál Martin. Stejně jako Sánchez a Costa i předseda irské vlády již oznámil, že jeho nejnovější test byl negativní.

Úřad německé kancléřky Angely Merkelové, která byla na unijním summitu viděna s Macronem a italským premiérem Giuseppem Contem v jedné místnosti, sdělil, že kancléřka byla po summitu testována negativně a že na sobě během setkání s francouzským prezidentem v souladu s předpisy měla roušku.

Macron se večer zúčastnil prostřednictvím videospojení konference k francouzské zahraniční politice a rozvojové pomoci. S respirátorem na ústech podle agentury AP nevykazoval žádné příznaky nemoci COVID-19 a ve svém projevu se o nákaze nezmínil.