INFOGRAFIKA: Pandemie náhle uvolnila z Airbnb stovky pražských bytů. Na celý rok

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš_E15

Jindy plné hlavní město dnes místy připomínalo město duchů- Karlův most bez návalu turistů
Jindy plné hlavní město dnes místy připomínalo město duchů - Karlův most bez návalu turistů
Jindy plné hlavní město dnes místy připomínalo město duchů. Na Staroměstském náměstí se pohybovalo pár lidí.
Ilustrační foto
Ilustrační foto
7
Fotogalerie

Šíření koronaviru tvrdě dopadá na cestovní ruch a byznys s krátkodobým ubytováním nepředstavuje výjimku. Řada majitelů nemovitostí v centru Prahy se ještě před vyhlášením nouzového stavu v České republice rozhodla možnost pronájmu svého bytu přes Airbnb po následujících 12 měsíců stáhnout. Ukazují to data, která na základě katalogu Airbnb agreguje portál InsideAirbnb.

V nabídce realitních serverů výrazně přibyly byty k pronájmu v centru Prahy, mnohdy jde ale jen o časově omezenou nabídku, typicky na několik měsíců. Pronajímatelé spoléhají na to, že po uplynutí této doby už budou moci zase nabízet své nemovitosti turistům přes platformu Airbnb.

Data, která deník E15 z portálu InsideAirbnb zpracoval, nabízejí přesnější představu o trhu s krátkodobým ubytováním v českém hlavním městě. V Praze se nachází necelých šest stovek bytů, které ještě donedávna byly k dispozici cestovatelům, ovšem přes Airbnb bude možné si je opětovně pronajmout nejdříve za dvanáct měsíců.

Neznamená to, že by z platformy definitivně zmizely, nicméně majitelé mají možnost limitovat termíny, ve kterých je na Airbnb nemovitost turistům dostupná. Řada pronajímatelů toho rychle využila a „zavřela“ na maximální možnou dobu.

„Denně se do nájemní nabídky na Bezrealitkách dostává skoro třicet pražských bytů původně využívaných pro Airbnb. Jen za březen to tedy bylo několik stovek bytů,“ uvedl již dříve pro E15.cz Hendrik Meyer, generální ředitel portálu Bezrealitky.cz.

Ve výše uvedené mapě je zanesena orientační poloha celých apartmánů s maximálně sedm měsíců starou poslední uživatelskou recenzí. Cílem bylo vyfiltrovat ty byty, které se sice v sesbíraných datech stále ještě vyskytují, v reálu se však v nich už turisté nestřídají.

Nejčerstvější dostupná datová sada, ze které deník E15 vycházel, pokrývá stav z přelomu února a března. Nabízí tedy představu mimo jiné o tom, kolik pronajímatelů se rozhodlo na pandemii reagovat ještě před zavřením českých hranic. Jednotlivé body na mapě obsahují zeměpisné souřadnice, počet dostupných ubytovacích dnů na dalších 365 dnů (v tomto případě všude nula) a informace, že jde o nabídku pronájmu celého bytu, nikoliv tedy jen pokoje.