Kde koupit respirátor? Nejúčinnější typ vláda stále kontroluje, běžně k mání není

Respirátor typu FFP3.

Respirátor typu FFP3. Zdroj: Wikimedia Commons

Žena s respirátorem FFP3 (ilustrační foto).
2
Fotogalerie

Z respirátorů se stal po vypuknutí epidemie koronaviru dobrý byznys. Někteří prodejci je před pár týdny na internetu prodávali i za několik tisíc. Nyní se ceny pohybují maximálně kolem několika stovek za kus. Nejúčinnější typ FFP3, na který se průběžně vztahovalo několik ministerských opatření, se nyní dá v Česku sehnat jen velmi těžko.

„Stále platí cenový předpis pro respirátory třídy FFP3. Na dodržování cenových pravidel dohlíží Specializovaný finanční úřad, který v případě porušení předpisů může udělit pokutu až 10 milionů korun. U třídy FFP2 cenový předpis není,“ sdělil webu E15 mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Podle informací tohoto finančního úřadu - od začátku března, kdy začal platit cenový předpis, do vyhlášení nouzového stavu 12. března - provedl úřad 25 kontrol, přičemž nikde porušení předpisu neshledal. Tedy, že by někdo překročil maximální cenu respirátorů FFP3 vyrobených v Evropské unii 175 korun bez DPH, nebo u vyrobených mimo unii 350 korun.

„S ohledem na opatření vlády a vyhlášení nouzového stavu bylo fyzické provádění dalších kontrol přerušeno. Formou dálkové komunikace se subjekty bylo oznámeno dalším subjektům oznámení zahájení cenové kontroly,“ dodal Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství.

Respirátory FFP3 při vyhledávání například na nákupním portálu Heureka.cz v nabídce českých internetových prodejců téměř nenajdete. Jednu z výjimek představuje společnost Sikov z Rožnova pod Radhoštěm, která se jinak zabývá osvětlením. Její majitel se na dotaz deníku E15 k jejich prodeji nechtěl vyjadřovat, podle ceny se jedná o výrobek dovezený ze země mimo Evropskou unii s dodáním do jednoho týdne.

Podobně jsou na tom kamenné lékárny a jejich e-shopy. Například síť Benu podle její mluvčí Alžběty Piškulové nyní respirátory FFP3 nemá. Pravděpodobně to souvisí s tím, že stále platí vládní opatření, že domací výrobci těchto respirátorů je musí dodávat přednostně českému státu, do začátku dubna ještě platilo celkové omezení prodeje.

Naopak není problém na internetu i v lékárnách sehnat méně účinný respirátor třídy FFP2. Ceny se pohybují v řádu desítek až stovek korun. U zboží hlásí většina prodejců, že ho mají skladem.

„Podařilo se nám doplnit sortiment roušek i respirátorů, které si u nás zákazníci mohou volně zakoupit jak v kamenných lékárnách, tak na našem e-shopu. Máme k dispozici dostatečné množství, abychom pokryli poptávku zákazníků,“ uvedla mluvčí Benu Piškulová.

 

Respirátory FFP1, FFP2 a FFP3

Respirátory typu FFP (Filtering Face Piece), tedy jednorázové bezúdržbové respirátory, se dělí na tři třídy. Respirátor FFP1 slouží k ochraně před většími netoxickými částicemi, respirátor FFP2 se používá k ochraně před pevnými či kapalnými aerosoly střední toxicity, které mohou být nebezpečné či dráždivé. Nejúčinnější respirátory FFP3 chrání před vysoce toxickými aerosoly, viry, radioaktivními a karcinogenními látkami. Životnost každého jednoho kusu respirátoru je omezena, je třeba sledovat informace z příbalového dokumentu každého výrobku.