Pražské vysoké školy se zavřou, výuka bude na dálku, oznámil Hřib. Je to zmatek, reagují střední školy

Na vysokých školách v Praze bude příští týden zavedena distanční výuka, uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Původně se to mělo podle Hřiba týkat i středních škol v metropoli, svůj výrok na Twitteru ale po chvíli upravil.

Na vysokých školách v Praze bude příští týden zavedena distanční výuka, uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Původně se to mělo podle Hřiba týkat i středních škol v metropoli, svůj výrok na Twitteru ale po chvíli upravil. Zdroj: Blesk:Martin Přibyl

Na vysokých školách v Praze bude příští týden zavedena distanční výuka, uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na svém twitterové účtu. Hřib původně oznámil, že distanční výuka se bude týkat i středních škol. Později ale na Twitteru napsal, že hygienici s uzavřením středních škol nesouhlasí, na dálku se tedy bude učit jen na vysokých školách. Střední školy tím dost zmátl.

Zákaz přítomnosti studentů na pražských vysokých školách platný od pondělí 21. září se podle nařízení hygieniků nevztahuje na zkoušení do 10 lidí, laboratorní, experimentální a uměleckou práci do 15 lidí a praktickou výuku. Možné jsou také individuální konzultace a návštěvy studoven a knihoven.

Podle zástupců školských asociací takový způsob komunikace vyvolává chaos, protože lidé nestíhají měnící se sdělení sledovat.

„Je to zmatek,“ řekla předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. Po zveřejnění původní informace od primátora v médiích ji podle ní již někteří rodiče začali posílat dotazy, zda se výuka na dálku bude týkat i víceletého gymnázia, nebo pouze čtyřletého.

Mezitím ale Hřib informaci na svém twitterovém účtu změnil s tím, že s distančním vzděláváním ve středních školách nesouhlasí hygienici.

Předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček řekl, že zatím ví pouze o tom, že by střední školy měly přejít na distanční vzdělávání. „Původně to pan primátor chtěl od pondělka, to se podařilo nějakým způsobem odvrátit, protože to je strašně rychlé,“ uvedl.

„Takže pak byla domluvena středa s tím, že by se žádalo ministerstvo školství o změně organizace školního roku,“ podotkl.

Informaci o opravě původního sdělení primátora se zasmál. „Považuju za velmi nešťastné pouštět na Twitter informace před tím, než jsou věci jasné. Jen to vyvolá chaos a zmatek,“ řekl. „Myslel to (pan primátor) hezky, ale toto ničemu nepomůže,“ dodal.

Praha spolu s hygieniky tento týden rozhodla o nošení roušek i při vyučování. Ministerstvo zdravotnictví je následně ode dneška zavedlo pro celou zemi. V metropoli je nemocí COVID-19 postiženo podle čtvrtečního vyjádření ředitelky pražské hygieny Zdeňky Jágrové 29 škol a pozitivních je dohromady na tři desítky dětí a učitelů.

Praha je epidemií nejhůře postiženým regionem v Česku. Vedení města proto mimo jiné chystá tři nová odběrová místa pro testování na koronavirus. Budou v první a šesté městské části. Praha se potýká s nedostatečnou kapacitou odběrových míst, nyní činí 6600 odběrů denně. Po přestávce se v září rovněž začala scházet bezpečnostní rada. Nyní jedná zhruba v dvoutýdenních odstupech.

Nemoc se ale rychle šíří i v dalších regionech. Ministerstvo zdravotnictví proto nařídilo ode dneška nosit roušky ve školách, s výjimkou prvního stupně základních škol, i při výuce ve třídách. Výjimkou je tělocvik, zpěv nebo hra na dechové nástroje. Všechny restaurace a bary musí být od soboty uzavřeny mezi půlnocí a šestou hodinou ranní.