PŘEHLEDNĚ: Tyto základní potraviny v Česku zdražily nejvíce. Připlatí si i hipsteři

Farmářské trhy v Holešovicích

Farmářské trhy v Holešovicích Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Farmářské trhy v Holešovicích
Farmářské trhy v Holešovicích
Farmářské trhy v Holešovicích
Farmářské trhy v Holešovicích
Paprika patří mezi nejrychleji zdražující zeleninu
9
Fotogalerie

Ceny potravin rostou. Koronavirus totiž narušil mezinárodní obchod a potraviny v českých obchodech začaly znatelně zdražovat. Prohlédněte si grafy znázorňující ty položky, jejichž ceny poskočily nejvíce.

Česká republika je závislá na ovoci a zelenině z dovozu. Ze Španělska se vozí broskve či jahody, z Itálie pak jablka, hrušky nebo například i meruňky.

Oba středomořské státy přitom koronavirová pandemie ochromila. Situaci českých spotřebitelů nenahrává ani oslabení kurzu koruny, což prodražuje dovoz.

Zdražování potravinZdražování potravin|E15

Růst cen potravin se ale netýká jen Česka, ceny klíčových položek jako rýže či pšenice stoupají po celém světě.

Konkrétně rýže je na komoditních trzích nejdražší od roku 2011. Na zemědělství doléhá načasování karantén kvůli pandemii koronaviru v různých částech světa. Vývoj cen rýžeVývoj cen rýže|E15

Smutné časy ale zažívají rovněž hipsteři, protože zdražuje jejich oblíbená potravina – avokádo. Producenti v Mexiku, které je největším pěstitelem avokáda, totiž zpomalili sklizeň, protože očekávali propad poptávky.

Cena krabice avokáda proto od začátku března zdražila o 63 procent zhruba na 490 mexických pesos, v přepočtu zhruba 500 korun. Vývoj cen avokádaVývoj cen avokáda|E15

Zvyšování cen přitom zdaleka nemusí být konec. „Většina potravin půjde postupně s cenou nahoru. Celý trh bude v mírné recesi. Momentálně se zaznamenává největší nárůst cen zeleniny z dovozu. Hodně se očekává, zda bude letos sucho, což opět vystřelí ceny nahoru u většiny zemědělských komodit,“ předpovídá Martin Klar, majitel potravinového e-shopu Beru.to.

Dostupné telecí

V posledních týdnech vlivem pandemické situace prudce klesly ceny telecího masa, u něhož až 30 procent celoevropského odbytu tvoří Itálie následovaná Španělskem, říká mluvčí skupiny Agrofert Karel Hanzelka.

Kvůli absenci turismu a uzavření gastronomických provozů klesly rovněž ceny výběrových dražších steakových a speciálně stařených mas.