Průmysl se držel v červnu nadmíru dobře, na úroveň před pandemií se ale vrátí až za dva roky

Nové škodovky v továrně v Mladé Boleslavi

Nové škodovky v továrně v Mladé Boleslavi Zdroj: Reuters

Červnová data o vývoji průmyslu jsou podle analytiků nad očekávání dobrá a stav průmyslu se bude zlepšovat. Nicméně meziroční propad průmyslu bude přetrvávat i v dalších měsících a za celý letošní rok může pokles činit až 15 procent, uvedli ekonomové. Průmysl se tak podle nich dostane na úroveň před pandemií zřejmě až v roce 2022.

Průmyslová výroba v Česku v červnu zpomalila meziroční pokles na 11,9 procenta z květnových 25,7 procenta. K lepšímu výsledku přispělo oživení výroby aut. V meziměsíčním srovnání byla červnová průmyslová produkce vyšší o 13,4 procenta.

„V červnu pokračoval trend z předchozích měsíců, když ve srovnání s minulým rokem ohlásilo růst produkce jen minimum oborů. Mezi vyvolené patřilo zpracování dřeva, které růstem 4,6 procenta přihodilo 0,1 procentního bodu k celorepublikovému výsledku,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. „Suverénním králem se pak stala výroba farmaceutických výrobků, která poskočila o 17,7 procenta,“ dodal.

„V letních měsících lze vzhledem k odeznění koronavirových omezení očekávat další meziměsíční nárůst průmyslové produkce. Meziročně však ještě průmysl zůstane v červených číslech,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslava Novák. „Na předkoronavirové úrovně se objem produkce do konce letošního roku již velmi pravděpodobně nedostane,“ dodal.

„Celkově červnový vývoj v tuzemském průmyslu vnímám coby příslib dalšího zlepšování situace ve zbytku letošního roku, jakkoliv výroba bude meziročně velmi pravděpodobně i nadále klesat,“ uvedl i hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Červnová čísla vyznívají podle analytika ČSOB Petra Dufka pozitivně, ale statistika nových zakázek naznačuje, že návrat k předkoronavirovému normálu bude ještě trvat. „Tento fakt si zřejmě uvědomují i firmy samotné, neboť dál velmi rychle snižují počty zaměstnanců a výrazně omezily i růst mzdových nákladů,“ uvedl.

Rovněž podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška se může zdát, že má průmysl nejhorší za sebou. „Situace má ovšem daleko k optimismu. Zlepšení poptávky po autech může souviset s dramatickým omezením z předchozích dvou měsíců, a zájem se tedy může rychle vyčerpat,“ uvedl.

„Průmyslová výroba jako celek zůstane v meziročním poklesu, dokud se neobnoví tendence tuzemských i zahraničních firem investovat, což může být až záležitostí příštího roku. Pro celý letošní rok počítáme s propadem průmyslové výroby o devět až deset procent,“ podotkl.

Podle ekonoma Komerční banky Michala Brožky sice průmysl bude pokračovat ve zbytku roku v oživení, celoročně ale poklesne o 15,2 procenta. „V příštím roce prognózujeme růst průmyslové výroby o 12,2 procenta. Na předpandemickou úroveň by se tak úroveň průmyslové výroby vrátila až v roce 2022,“ uvedl.