Roušky se vracejí. Od září budou povinné v MHD či obchodech

Roušky budou znovu potřeba i v MHD

Roušky budou znovu potřeba i v MHD Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Roušky budou znovu potřeba i v MHD
Povinné nošení roušek od 1. září ve vnitřních prostorách oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).
Povinné nošení roušek bude od 1. září nutné i ve vnitřních prostorách
Povinné nošení roušek bude od 1. září nutné i ve vnitřních prostorách
5
Fotogalerie

V Česku bude od úterý 1. září znovu povinné zakrytí nosu a úst ve vnitřních prostorách, jako jsou obchodní centra a pošty, ve veřejné dopravě či ve školách mimo třídy. Opatření má bránit šíření nového typu koronaviru po začátku školního roku, který s sebou přináší častější kontakty mezi lidmi a cestování, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Od příštího týdne se změní pravidla pro karanténu a izolaci. Vláda schválila zavedení distanční výuky do školského zákona a způsoby hlasování ve volbách pro lidi v karanténě. Počet případů nemoci covid-19 v ČR překročil 20 tisíc.

Vojtěch řekl, že roušky budou muset lidé nosit ve všech prostředcích veřejné dopravy včetně meziměstských spojů. „Také ve vnitřních prostorech, jako jsou obchody, obchodní centra a pošty a na vnitřních hromadných akcích bez ohledu na počet účastníků,“ uvedl. Školáci budou muset nosit roušky ve společných prostorách školy. „Jedná se o chodby a podobně, nikoliv v rámci jednotlivých tříd,“ dodal ministr.

Opatření nebude platit pro kanceláře či provozovny se zaměstnanci, nevztahuje se ani na restaurace. „Chceme to dát tam, kde to má největší smysl,“ řekl Vojtěch. Týkat se má podle něj míst, kde se setkávají různé skupiny lidí, nikoliv opakovaně podobné jako třeba v zaměstnání. „Roušky bereme jako jedno ze tří hlavních preventivních opatření vedle dezinfekce a sociálního distancování,“ řekl.

Mimořádné opatření k zakrývání nosu a úst vydá ministerstvo zdravotnictví podle Vojtěcha ve středu a bude zahrnovat i výjimky. Týkat by se měly podobně jako na jaře třeba lidi s duševní chorobou nebo malých dětí. Za porušení vládních opatření proti šíření covidu-19 mohou lidé dostat pokutu až do 10 tisíc korun. Od května mohou policisté a strážníci postihovat přestupky na místě.

Plošné zavedení roušek kritizují někteří opoziční politici. Poukázali mimo jiné na to, že nošení roušek měla nahradit takzvaná chytrá karanténa k vyhledávání lidí, se kterými byli nakažení covidem-19 v kontaktu. „Vláda opět přichází s plošným nošením roušek. Je to asi jediné řešení, které zná,“ uvedl na twitteru šéf Pirátů Ivan Bartoš. Nošení roušek na jaře vláda nařídila od 19. března, kvůli jejich nedostatku si je Češi ve velkém šili sami. Venku povinnost padla při dodržování rozestupů od 25. května, ve vnitřních prostorách a veřejné dopravě skončila pro většinu obyvatel 1. července.

Češi už se na změnu připravují. Od poloviny července do poloviny srpna tuzemští výrobci prodali více než milion nanovlákenných roušek, respirátorů a dalších ochranných prostředků, což je meziměsíčně až o 360 procent více, řekl Pavel Malúš z Asociace nanotechnologického průmyslu ČR. Výrobci by podle Malúše měly zvýšenou poptávku zvládnout. Třeba firma Batist Medical z Červeného Kostelce na Náchodsku od září zdvojnásobí výrobu nanoroušek na zhruba deset milionů kusů měsíčně.

Nadále bude platit omezení pro účast lidí na veřejných akcích na 1000, uvedl také Vojtěch po zasedání rady vlády pro zdravotní rizika. „Je ale možné, aby byly rozdělené sektory po 1000 osobách, to je základním principem, který držíme,“ řekl. U vnitřních akcí se jedná o 500 osob a maximálně pět sektorů, dodal. V divadlech a dalších hledištích se stálými sedadly nebude od září nutné nechávat neobsazené každé druhé místo, dodal ministr. Diváci ale budou muset nosit roušky.

Od pondělí 24. srpna se změní pravidla pro karanténu, kam míří podezřelí z nákazy, a pro izolaci nemocných covidem-19. Obě opatření se zkrátí ze dvou týdnů na deset dní. K ukončení karantény ani izolace nebude třeba test, výjimkou budou pracující ve zdravotnictví a sociálních službách a lidé se zhoršenou imunitou. Nakažení budou v izolaci deset dní od posledního pozitivního testu, pokud budou mít příznaky nemoci. Kontakty nakažených, u nichž se nemoc neprojevila, budou v karanténě deset dní od posledního kontaktu s nakaženým.

Na jarní uzavření škol kvůli covidu-19 reaguje novela školského zákona, kterou dnes schválila vláda. Zavádí pro děti povinnost účastnit se distanční výuky jako součásti povinné školní docházky. Formu výuky na dálku novela nestanoví, škola ji má přizpůsobit podmínkám žáka. Kabinet zároveň souhlasil s tím, že základní školy dostanou do poloviny října 1,2 miliardy korun na nákup počítačů a licencí pro výuku na dálku.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) v úterý představí manuál pro školy k ochraně proti koronaviru v novém školním roce. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) dnes chtěla jednat s vládními kolegy o délce ošetřovného pro rodiče žáků, kteří se kvůli koronaviru ocitnou v karanténě, s otevřením debaty ale „v koaličním okénku“ neuspěla.

Vláda dnes také schválila zákon, který umožní lidem v karanténě v říjnových senátních a krajských volbách hlasovat z auta či ve zvláštních okrskových a výjezdových komisích. Normu Sněmovna projedná ve středu 19. srpna, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

V Česku se za 169 dní od začátku šíření covidu-19 nemocí nakazilo přes 20 tisíc lidí. V neděli přibylo 121 potvrzených případů koronaviru, do dnešního podvečera zatím 87. Dosud se tak nemocí v ČR nakazilo 20 098 lidí. Vyléčilo se jich 14 523, s covidem-19 zemřelo 399 pacientů. Rekordních 5816 aktuálně nemocných z dnešního rána do odpoledne kleslo na 5176. Podle dnes zveřejněného semaforu ministerstva zdravotnictví zůstává Praha a Frýdecko-Místecko v zeleném prvním stupni rizika šíření nemoci, v ostatních regionech je riziko nulové nebo zanedbatelné.