Slevu na nájem dostali už podnikatelé z Prahy nebo Ostravy. V Brně si počkají do září

V restauracích na Staroměstském náměstí už nenecháte celou výplatu. Koronavirus stlačil ceny dolů.

V restauracích na Staroměstském náměstí už nenecháte celou výplatu. Koronavirus stlačil ceny dolů. Zdroj: Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

11. května 2020 znovu otevřela většina obchodních jednotech ve velkých obchodních centrech po vynucené pauze kvůli vládním nařízením.
Turisté v ulicích po mírném rozvolnění situace.
3
Fotogalerie

Města se během koronavirové pandemie zavázala, že uleví podnikatelům a firmám na nájmech komerčních prostor, které patří radnicím. Do praxe to přišlo až v červenci, tedy poté, kdy vláda spustila program Covid nájemné, ve kterém se stát podílí spolu s vlastníky objektů na nájemném. Praha a Ostrava již umožnily svým podnikatelům se do programu zapojit, třeba Brno ale začne žádosti schvalovat až po prázdninách.

Princip programu fungujícího od konce července spočívá v tom, že stát uhradí zasaženému podnikateli 50 procent nájmu provozovny, ale jen v případě, že majitel objektu sleví 30 procent. Podnikatel pak musí sám doplatit zbývající pětinu. Zájemci o prominutí nájemného za duben až červen mohou o peníze žádat do konce září.

Protože vlastníky mnoha komerčních prostor jsou města a obce, začali starostové a primátoři v červenci přijímat pravidla, za kterých město sleví nájem a umožní tak podnikatelům požádat o státní dotaci.

Pražský magistrát například už slevil nájem 300 podnikatelům, kteří si od města pronajímají obchodní prostory. O slevu ve výši 30 procent mohou žádat firmy s obratem do 300 milionů, které městu nedluží a nevedou s ním soudní spor. „Schvalování bude pokračovat i na dalších jednáních rady v srpnu,“ řekl radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Praha pronajímá prostory více než tisícovce firem a organizací.

Tisíce zájemců
Program Covid nájemné funguje od konce června a ministerstvo průmyslu a obchodu do něj vložilo pět miliard korun. Žádost zatím podalo 7712 podnikatelů v celkovém objemu více než jedné miliardy korun. „Více než dva tisíce žádostí již bylo schváleno. Podpora v objemu přes 250 milionů korun se již dostala ke svým adresátům,“ sdělil mluvčí ministerstva David Hluštík. Šéf rezortu Karel Havlíček (ANO) při spuštění programu uvedl, že očekává, že jej využije až 150 tisíc podnikatelů.

Slevy poskytují i samotné městské části, například Praha 11 schválila tento týden první žádosti o 30procentní slevu z nájmu. „Městskou část to tedy bude stát asi 20 procent z částky, které zpátky nedostaneme, ale pomůžeme tak podnikatelům přežít,“ řekl místostarosta Prahy 11 Ondřej Prokop (ANO).

Ostrava je ke svým podnikatelům štědřejší, což je pro město jednoduší také proto, že je zde mnohem méně firem než v hlavním městě. V polovině července rozhodli radní o podpoře 13 žádostí zhruba za půl milionu korun. Radnice podnikatelům odpustí 50 procent nájemného. „Padesát procent je právě proto, aby se mohli přihlásit do státního programu Covid nájemné, kde získají dalších 50 procent, takže souhrnně by tito naši podnikatelé mohli dospět ke stavu, že nebudou za to období platit nic,“ řekl primátor Tomáš Macura (ANO).

Na slevy z nájemného se chystá i Brno, které nedávno schválilo pravidla pro poskytnutí úlevy. „Naši ochotu kompenzovat postiženým subjektům náklady na nájemné jsme proklamovali už v dubnu, ale aby byl proces co nejefektivnější a nejjednodušší, bylo potřeba počkat na kroky, které v tomto ohledu podnikne vláda, a na ně pak navázat,“ uvedla v polovině července primátorka Markéta Vaňková (ODS). Žádosti lze brněnskému magistrátu podávat do poloviny srpna, zastupitelstvo je projedná až v září.

Podnikatelé měli do června také možnost podle zákona požádat o odložení splátek nájmů s tím, že je do konce roku zaplatí. Není jasné, kolik firem tohoto nástroje využilo, ministerstvo průmyslu a obchodu tato data neeviduje. O obdobný nástroj na odklad splátek nájmů pro běžné lidi zájem není, dosud jej využilo podle Úřadu práce jen 56 lidí.