Vakcína proti koronaviru. Británie chystá testování na lidech, daleko jsou i Rusové

Vývoj vakcíny proti onemocnění covid-19

Vývoj vakcíny proti onemocnění covid-19 Zdroj: Reuters

Vývoj vakcíny proti onemocnění covid-19
Vývoj vakcíny proti onemocnění covid-19
Vývoj vakcíny proti onemocnění covid-19
Vývoj vakcíny proti onemocnění covid-19
Vývoj vakcíny proti onemocnění covid-19
7
Fotogalerie

Onemocnění COVID-19, které způsobuje nový typ koronaviru, dokonale ochromilo celý svět. Mnohé země s nastalou pandemií stále svádí marný boj a lidstvo se tak už toužebně obrací k vědcům a doufá, že již brzy bude k dispozici oficiálně schválený nástroj proti nemoci. Vakcínu v tuto chvíli vyvíjí několik zemí a některé z nich jsou již testovány na lidských subjektech.

Nejnověji oznámila testování vakcíny na lidech Velká Británie. Tamní farmaceutická společnost AstraZeneca nyní dokončuje poslední přípravy k tomu, aby mohla vakcínu, kterou vyvinula společně s vědci z Oxfordské univerzty, použít přímo na pacientech. Celá akce by se měla uskutečnit v září tohoto roku. 

Oxford zároveň uzavřel s farmaceutickou společností dohodu o tom, že ta by pak měla účinnou látku distribuovat dále do světa. Podle agentury Bloomberg se oba subjekty předběžně dohodly na vytvoření více než dvou miliard dávek. Tým vědců vede Sarah Gilbertová. Ta uvedla, že látka vypadá velice slibně a je podle ní až 80procentní možnost, že bude úspěšná v prevenci před nákazou. 

Mezi další společnosti které již zahájily testování na lidech patří americká společnost Moderna Thearapeutics. Ta provedla testy své vakcíny na lidech již v březnu tohoto roku. Podána byla 45 lidem a podle posledních zpráv zvýšila hladiny protilátek proti onemocnění covid-19 ve všech případech. Třetí fáze testování této vakcíny s účinnou protilátkou mRNA1273 je naplánováno na 27. července. 

Do boje s pandemií a vývojem vakcíny se pustilo také Rusko. Země patřila k těm, kde nákaza naplno propukla až o něco později, ovšem nyní je Rusko například spolu se Spojenými státy či Mexikem nejhůře postiženou zemí. 

Podle ředitele ruského Národního výzkumného střediska Nikolaje Gamaleje by Rusko mohlo mít účinnou vakcínu údajně již v polovině srpna. Nyní je látka klinicky testována druhý měsíc. Na vývoji spolupracují Sečenovova lékařská univerzita v Moskvě a ruské ministerstvo obrany. Poslední informace tvrdí, že se pacienti po podání cítí dobře. U některých se pouze projevila bolest hlavy a zvýšená teplota. V Rusku v tuto chvíli na vakcíně pracuje asi šest výzkumných týmů.

Nejoptimističtější odhady hovoří o komerční nabídce účinných vakcín u všech projektů v nejpokročilejší fázi od příštího roku. Spíše se ale čeká běh na delší trať. "Věřím, že by se do ČR mohly vakcíny dostat v prvním pololetí příštího roku," řekl nedávno pro Českou televizi epidemiolog Roman Prymula.