Ve Finsku pomáhají pozitivní cestující hledat cvičení psi, říká Češka žijící v Helsinkách

Petra Horáková Krištofová

Petra Horáková Krištofová Zdroj: Jan Schejbal

Ve Finsku odhalují psi nakažené koronavirem.
Ve Finsku odhalují psi nakažené koronavirem.
Ve Finsku odhalují psi nakažené koronavirem.
4
Fotogalerie

Zodpovědnost, dodržování rozestupů a omezení fyzického kontaktu. To je cesta, kterou se v boji s koronavirem vydalo Finsko. Počet nakažených v 5,5milionové zemi mírně stoupá, denně se testuje mezi 10 a 18 tisíci vzorků. „Češi do Finska nemohli bez udání relevantního důvodu přicestovat ani v létě. Vláda úzkostlivě dbala na to, aby nebyla nákaza do země zavlečena zvenčí, neboť měla k dispozici analýzy, že největší hrozba je právě zahraničí,” říká Petra Horáková Krištofová, Češka žijící v Helsinkách.

Jak v porovnáním s Českou republikou nyní vypadá situace ve Finsku?

Situace ve Finsku se postupně zhoršuje, ale v porovnání s Českou republikou je stále velmi bezpečnou zemí. Zatímco v Česku je 20 až 30 procent testů pozitivních, ve Finsku pozitivita provedených testů nepřesahuje dvě procenta.

Dorazila vlastně do Finska takzvaná druhá vlna?

Ano. Nárůst případů začal v srpnu a koncem září se začal blížit jarním výsledkům, tedy stovce případů za den. Aktuální maxima jsou 250 pozitivních případů denně. V nemocnicích je aktuálně hospitalizováno celkem 37 lidí s pozitivním testem, 5 lidí je na jednotce intenzivní péče. Počet úmrtí pozitivně testovaných osob je 346, z nichž drtivá většina se týká jarní vlny.

Jak se testuje?

Testuje se metodou PCR, kapacita laboratoří je 20 tisíc testů denně. Počet testovaných vzorků se pohybuje mezi 10 tisíci a 18 tisíci denně. Celkově Finsko, které je co do počtu obyvatel oproti Česku poloviční, provedlo téměř 1,2 milionů testů, což je jen o trochu méně než Česko (1,5 milionu testů).

Podniká finská vláda nějaké zásadní kroky, aby pandemii měla pod kontrolou?

V prvé řadě se Finsko uzavřelo před všemi nebezpečnými zeměmi. Češi do Finska nemohli bez udání relevantního důvodu přicestovat ani v létě. Vláda úzkostlivě dbala na to, aby nebyla nákaza do země zavlečena zvenčí, neboť měla k dispozici analýzy, že největší hrozba je právě zahraničí. I proto je v současné době cestujícím z rizikových zemí doporučeno podstoupit na letišti PCR test a další pak 72 hodin po vstupu do země. Zajímavostí je využití speciálně vycvičených psů, kteří na letišti dokáží s více jak 90procentní přesností identifikovat nakaženou osobu.

Mnoho institucí a firem funguje formou homeoffice. Ve Finsku nejsou vydávána nařízení, ale doporučení. Tedy zatímco v září byly doporučeny roušky v MHD, nyní už je doporučení rozšířeno na všechny vnitřní prostory – tedy obchody, instituce atd. Ve školách roušky nosí jen dospělí a děti nad 15 let.

Dodržují Finové nařízení, nebo je ignorují?

Finové jsou velmi zodpovědní. Na prvním místě je udržování rozestupů a omezení fyzického kontaktu, což je patrné všude v obchodech, v MHD, ve školách, ve firmách. Dále hygiena rukou a až pak roušky. Doporučení, nikoliv nařízení, Finové dodržují velmi zodpovědně, i když například s těmi rouškami až tak důslední nejsou.

Jak dopadla pandemie do finské ekonomiky, pokud vůbec? A jak případně tamní vláda kompenzuje podnikatelům komplikace v byznysu?

Vláda v červnu schválila nový program ve výši 300 milionů eur pro podporu rozvoje firem, fondů a spolků v nejvíce zasažených odvětvích. Na financování se podílí i program dočasných podpor Evropské komise. O tento typ podpory hned na začátku požádalo přibližně tři tisíce podniků, zájem však pak postupně začal klesat.

Která odvětví jsou ve Finsku nejvíce dotčena?

Zřejmě nejvíce ze všech odvětví byl poznamenán cestovní ruch, který se ve druhém čtvrtletí meziročně propadl o 87 procent a zlepšení nenastalo ani během léta. To se fatálně dotklo finského národního přepravce Finnair, který v srpnu oznámil, že propustí tisíc zaměstnanců. Už na jaře, kdy byla letecká doprava zcela paralyzována, Finnair sčítal denní ztráty ve výši dvou milionů eur, v červenci pak přepravil jen desetinu cestujících oproti běžnému období. Finnair udržela nad vodou podpora vlády ve výši 700 milionů eur. Přesto se Finnair nevyhne restrukturalizaci, ze které vyjde jako podstatně menší firma.

Došlo k nějakým podobným zásahům jako v Česku nyní, tedy uzavírání sportovišť, restaurací? A co se očekává dále z hlediska případných opatření a řešení pandemie?

Ve Finsku se zatím hovoří jen o možném omezení výuky, ale zatím se školy plošně neuzavírají. Sportoviště a restaurační zařízení fungují v běžném režimu. Aktuálně vláda pro oblast Helsinek doporučila nepořádat akce, a to ani soukromé, ve vyšším počtu jak 20 osob. Od 21. listopadu se mění podmínky pro vstup do Finska z rizikových zemí: lze přicestovat bez udání důvodu, ale jen s negativními dvěma testy.