Air Bank to schytává za blokování nákupu kryptoměn, obezřetně se k nim staví i jiné banky

Bitcoin má u bank kontroverzní renomé kvůli jeho údajnému nesouladu se zákony proti praní špinavých peněz.

Bitcoin má u bank kontroverzní renomé kvůli jeho údajnému nesouladu se zákony proti praní špinavých peněz. Zdroj: profimedia

Přístup bank ke kryptoměnám se stal námětem řady internetových koláží.
Přístup bank ke kryptoměnám se stal námětem řady internetových koláží.
Přístup bank ke kryptoměnám se stal námětem řady internetových koláží.
Přístup bank ke kryptoměnám se stal námětem řady internetových koláží.
Přístup bank ke kryptoměnám se stal námětem řady internetových koláží.
7
Fotogalerie

Čeští kryptoměnoví fanoušci vyhrožují Air Bank bojkotem. Sociální sítě firmy zahltily dotazy, jak u ní nejrychleji zrušit účet. Důvodem je nedávná změna firemní politiky, kdy banka začala blokovat posílání peněz na zahraniční burzy virtuálních měn. K těmto transakcím přistupují obezřetně také ostatní v tuzemsku působící finanční domy. Z odpovědí jejich zástupců pro E15.cz ale vyplývá, že se zdráhají jít cestou automatických restrikcí.

Air Bank podle své mluvčí Jany Pokorné musela v případě posílání prostředků na burzy typu americké Coinbase zareagovat na kroky své korespondentské banky Raiffeisen Bank International.

„Ta přijala rozhodnutí jakékoliv platby související s kryptoměnami z důvodu bezpečnosti nadále neprovádět, nejsme schopni toto jakkoliv sami ovlivnit. Mrzí nás to, ale pokud bychom peníze přesto odeslali, i když víme, že nedojdou na cílový účet, tak by klient mohl i několik dnů čekat, než se mu peníze navrátí zpět. Proto klienty, jejichž plateb se to týká, na tuto novou skutečnost upozorňujeme přímo při zadání platebních údajů, aby mohli platbu vyřešit případně jiným způsobem a peníze neodesílali přes nás zbytečně,“ vysvětluje Pokorná.

Air Bank současně deklaruje, že žádné rychlé řešení nemá a ani neví, zda ho vůbec najde. Mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká už dříve potvrdila, že skupina považuje obchodování s bitcoinem a spol. za rizikové z hlediska opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu.

O něco vstřícnější přístup razí trojice největších bank v Česku. Komerční banka dle specialisty externí komunikace Michala Teubnera uplatňuje na převody na kryptoburzy standardní kontroly.

Nač si dát pozor. Podívejte se, jak lze kvůli kryptoměnám přijít o peníze:

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

„Tedy stejně jako v případě jiných platebních transakcí, kdy jsou prověřovány původ finančních prostředků či účel platební operace,“ uvedl Teubner. Ani Česká spořitelna nepřistoupila k blokování nákupů kryptoměn či zatížení těchto transakcí zvláštními poplatky.

„Aktuálně neumožňujeme zakládání účtů subjektům, které se věnují obchodování s digitálními měnami, jako jsou například kryptoměnové směnárny,“ upřesnil mluvčí ČS Filip Hrubý.

Spořitelna si nicméně všímá prudce rostoucího zájmu o nákup virtuálních mincí. V lednu a únoru stoupl počet kryptoměnových transakcí klientů ČS o 300 procent za rok. V daném období provedli klienti zhruba 20 tisíc těchto plateb v objemu zhruba 150 milionů korun, dodal Hrubý.

Poněkud ambivalentně přistupuje k odesílání peněz na kryptoburzy také ČSOB. Ta transakce neomezuje, nejedná-li se o podezřelou platbu podle zákona proti praní špinavých peněz. „Může se pak stát, že taková transakce bude zastavena,“ vysvětlil mediální zástupce skupiny Patrik Madle.

Na téma blokování nákupů kryptoměn vznikly i satirické koláže:

V rámci ČSOB a celé mateřské skupiny KBC současně platí doporučení směřované jejím zaměstnancům, aby ve svém soukromém životě virtuální měny nijak nevyužívali či s nimi neobchodovali. Důvodem je podle Madleho vysoká rizikovost z hlediska správcovských a zprostředkovatelských rolí.

Zřejmě nejlepší pověst mezi českými kryptospekulanty má dlouhodobě tuzemská Fio banka, jak vyplývá ze zkušeností uživatelů sociálních sítí. Ti jí ale loni na jaře spílali podobně jako nyní Air Bank. Důvodem bylo zrušení účtu české kryptoměnové burzy Coinmate.

Jak nakoupit kryptoměny bez pomoci bank

Přístup bankovních domů ke kryptoměnovým transakcím vede řadu zájemců k úvahám o alternativním způsobu nákupu digitálních mincí. Někteří členové facebookové skupiny Kryptoměny E15 radí využít jako mezičlánek fintechovou službu Revolut. Ta umožňuje nákupy kryptoměny, zároveň peníze směřující na Revolut neblokuje ani například Air Bank.

Jinou metodou je využít některý ze speciálních bankomatů – bitcoinmatů – kde lze směnit hotovost za kryptoměny. Seznam těchto přístrojů v Praze a zbytku Česka lze najít například zde.

Někteří majitelé bitcoinu doporučují využít online P2P tržiště Bisq, kde lze na rozdíl od zavedených burz napojených na bankovní účty uživatelů nakupovat anonymně.

„Vzhledem ke stále rostoucím nárokům v oblasti legislativy proti praní špinavých peněz jsou kryptoměny pro banky velmi rizikové. Pro tuto oblast klientů máme nastavenou vnitřní politiku s určitými pravidly,“ uvedl tehdy mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek. Přeposílání peněz ze strany klientů na účty kryptosměnárem ale firma nepenalizuje.

Podle odborníků na problematiku virtuálních měn jsou nicméně obavy z praní špinavých peněz pomocí bitcoinu a dalších virtuálních mincí přehnané. „Transakce v bitcoinové síti jsou anonymní asi jako obarvené bankovky,“ upozornil už dříve ekonom Platební instituce Roger Dominik Stroukal.

Připojte se do facebookové skupiny Kryptoměny E15 a podělte se o zkušenosti s nákupem virtuálních mincí >>> 

Po připojení do FB skupiny Kryptoměny E15 vám žádný článek na téma bitcoinu a spol. neunikne.Po připojení do FB skupiny Kryptoměny E15 vám žádný článek na téma bitcoinu a spol. neunikne.|E15