Výdělky z těžby bitcoinu nad očekávání rostou, zlatá horečka nejspíš jen tak neskončí

Velké plány s těžbou bitcoinu má středoamerický Salvador.

Velké plány s těžbou bitcoinu má středoamerický Salvador. Zdroj: profimedia

Těžba menších kryptoměn obvykle probíhá prostřednictvím grafických karet
Těžba menších kryptoměn obvykle probíhá prostřednictvím grafických karet
Těžba menších kryptoměn obvykle probíhá prostřednictvím grafických karet
Těžba menších kryptoměn obvykle probíhá prostřednictvím grafických karet
Těžba bitcoinu obvykle probíhá v obřích halách.
14
Fotogalerie

Mimočínští těžaři bitcoinu prožívají mimořádně výnosné období. Ziskovost dolování kryptoměny rekordně jednorázově vzrostla, brzy by se těžaři měli dočkat ještě vyšších výdělků. Profitují z díry na trhu, kterou způsobil zátah Pekingu proti tamním minerům. Současné poměry na trhu by měly podle analýzy agentury Reuters vydržet minimálně do konce roku.

Obtížnost těžby nedávno klesla o 28 procent, což představuje nejvyšší jednorázové snížení nároků na počítače těžařů v historii fungování bitcoinu. Počáteční odhady počítaly se změnou o zhruba 20 procent.

K další pravidelné úpravě dojde za 11 dní a podle propočtů portálu Coinwarz to vypadá, že požadavky na výkon potřebný k těžbě bitcoinu opět znatelně klesnou. Tentokrát o devět procent. Úpravy obtížnosti těsně souvisejí se ziskovostí miningu. Čím nižší jsou nároky na výpočetní sílu, tím víc bicoinů si lze při používání stále stejně výkonných strojů vytěžit.

Bitcoinová síť změnou svých nároků reaguje na stav, kdy čínští mineři hromadně ukončují činnost kvůli restrikcím ze strany své vlády. V Číně se dosud nacházela většina výpočetního výkonu, který pomáhal zajišťovat hladký chod bitcoinových transakcí.

Podívejte na video s popisem environmentálních souvislostí těžby bitcoinu:

Náhlý výpadek čínských počítačů je patrný i při bližším uživatelském pohledu. Přestože platby kryptoměnou zůstávají poměrně levné a není problém posílat virtuální mince s poplatkem v řádu korun, nejrychlejší možné potvrzení transakcí zabírá místo obvyklých deseti minut v průměru o minutu déle, uvádí Coinwarz. Tuto prodlevu má pomoci zkrátit právě úprava těžební náročnosti, která se nachází nejníže za poslední rok a půl.

Těžaři mohou po poslední rekalibraci bitcoinové sítě počítat s návratností investic do nejvýkonnějšího vybavení kolem osmi měsíců. Na twitteru to uvedl inženýr Daniel Frumkin z české společnosti Braiins, která vyvíjí software pro co nejefektivnější těžbu.

Podle Frumkina si lze při současných poměrech na trhu vydělat pomocí jednoho počítače Antminer S19 v ceně šesti tisíc dolarů až kolem 25 dolarů za den.

Propočet vychází z ceny elektřiny ve výši pěti centů za kilowatthodinu. Frumkinova kalkulace ale bude platit do doby, než se konkurence v oblasti miningu opět zostří, případně dokud se cena nejrozšířenější kryptoměny nevymaní z pásma 30 až 40 tisíc dolarů za minci.

„Velcí hráči v oboru se snaží opustit Čínu a začít svůj byznys jinde. Žádnému se to ale nepovede už během července,“ uvedl pro Retuers šéf americké Compass Mining Thomas Heller. Podle ředitele konkurenční Compute North Davea Perrilla mohou počítače Číňanů ležet ledem až jeden rok.

Důvodem je mimo jiné nekončící pandemie koronaviru, která výrazně nabourala dosavadní fungování globalizovaného světa. I přesto se na příchod kryptoemigrantů připravuje řada firem pronajímající prostory a infrastrukturu pro těžbu bitcoinu. Kromě firem v Severní Americe chce situaci využít i moskevská BitRiver, která svá datacentra umístila na Sibiř.

Prohlédněte si, jak vypadá těžba bitcoinu:

„Víme, že řada čínských firem a jednotlivců opouští Čínu s cílem přejít rovnou k nám,“ říká mluvčí BitRiver Roman Zabuga. Podle fanoušků bitcoinu by konec čínské dominance v oblasti těžby měl kryptoměně v dlouhodobém hledisku jen prospět.

„Nikdy jsem centralizaci těžby v Číně nepovažoval za fatální problém, ale z veškeré kritiky bitcoinu to byla asi ta nejrelevantnější. Taky jsem říkal, že se to dřív či později vyřeší samo. Díky soudruzi!“ míní popularizátor virtuálních měn Jakub Vejmola alias Kicom.