Zelená vlna na světových burzách. Akcie v USA na rekordech, Evropa pokořila osmiměsíční maximum

Vývoj kurzu na burze, ilustrační foto.

Vývoj kurzu na burze, ilustrační foto. Zdroj: Profimedia

Index Nikkei výrazně vzrostl.
2
Fotogalerie

Akcie v Asii zahájily týden růstem a japonský akciový index Nikkei uzavřel na nejvyšší hodnotě za 29 let. Zvolení Joea Bidena americkým prezidentem zvýšilo zájem o rizikovější investice, protože investoři čekají mimo jiné více měnových stimulací. Daří se i evropským akciím, které vystoupaly nejvýše za posledních osm měsíců. Krátce po zahájení obchodování vzrostl panevropský index Stoxx 600 o 3,98 procenta a uzavřel na 380,99 bodu., informuje server MarketWatch. Futures na tituly z americké indexu Dow Jones signalizovaly jeho růst o 2,95 procenta na 29.157,97 bodu. A předpoklady se potvrdily, hlavní americké indexy jsou v pondělí ve výrazném plusu. 

K „jízdě“ v USA výrazně přispěla farmaceutická společnost Pfizer, která zveřejnila příznivé údaje o účinnosti své experimentální vakcíny proti nemoci COVID-19. Investoři navíc po zvolení kandidáta Demokratické strany Joea Bidena prezidentem Spojených států doufají ve zlepšení globálních obchodních vztahů a v další uvolňování měnové politiky.

Akcie Pfizeru si dnes připsaly zhruba 7,7 procenta. Výrazně posilovaly rovněž akcie podniků působících v cestovním ruchu či v energetice. Akcie internetového obchodu Amazon.com však klesly o více než pět procent a akcie internetové televize Netflix o téměř devět procent. Akcie videokonferenční společnosti Zoom Video Communications se propadly dokonce o více než 17 procent.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 2,95 procenta a uzavřel na 29.157,97 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,17 procenta na 3550,50 bodu, zatímco index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, klesl o 1,53 procenta na 11.713,78 bodu.

Index DAX, který je hlavním cenovým indikátorem akciové burzy ve Frankfurtu nad Mohanem, se dnes zvýšil o 4,94 procenta na 13.095,97 bodu. Zaznamenal tak nejprudší jednodenní nárůst od poloviny května, napsala agentura DPA.

Vliv na růst frankfurtské burzy mohla mít i statistika, podle které vývoz z Německa v září proti srpnu vzrostl o 2,3 procenta. V meziročním srovnání sice export klesl o 3,8 procenta, výsledek nicméně překonal odhady analytiků.

Akciím na evropských trzích pomohly také zprávy o dobrém vývoji vakcín proti onemocnění covid-19 společnosti Pfizer, která jí vyvíjí ve spolupráci s německou BioNTech. „Zpráva ohledně vakcíny od Pfizeru snížila nejistotu a pomohla trhům získat zpět ztracenou důvěru, což je obzvlášť důležité teď, kdy se Evropou šíří druhá vlna koronaviru,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Andrea Cicione ze společnosti TS Lombard.

Cena akcií společnosti BioNTech dnes díky zprávě o vakcíně vzrostla o více než 15 procent. Akcie německého výrobce čipů Infineon pak posílily o 3,5 procenta. Firma totiž avizovala, že v následujícím roce očekává zvýšení tržeb skoro o 23 procent.

Evropské akcie navazují na obdobný trend asijských akciových trhů. Index MSCI akcií z Asie a Tichomoří bez Japonska si odpoledne místního času připisoval 1,4 procenta a obchodoval se kolem 614,7 bodu, nejvýše od ledna 2018. Minulý týden index stoupl o 6,2 procenta, což byl jeho nejlepší týdenní růst od počátku června.

Japonský index Nikkei vzrostl o 2,1 procenta na 24 839,84 bodu, což byl jeho nejvyšší závěr od 5. listopadu 1991.

Čínské akcie během dne díky naději na zlepšení americko-čínských vztahů stouply nejvýše za pět let a indické na nový rekord. Australské uzavřely nejvýše za osm měsíců.

Pozitivně naladění jsou investoři prakticky všude na světě. Tržní stratégové soudí, že na výměně prvního muže Spojených států vydělají investoři zdaleka nejen pod sochou svobody. „Od Bidena se očekává méně tvrdý přístup v otázce celních opatření a v otázce mezinárodních vztahů obecně, to by mělo být pozitivní pro Evropu, Kanadu či Mexiko. Možné je i zmírnění opatření vůči Číně, což by mělo být pozitivní i pro tamější firmy,“ zdůrazňuje akciový analytik České spořitelny Jan Šafránek. Trhy sázejí na znovuobjevené kompromisy. „Bidenova zahraniční politika bude zřejmě více předvídatelná, celní války více promyšlené a dohody více založené na kompromisech,“ dodává porftolio manažer Consequ Martin Pavlík.

Index Global Dow mapující vývoj 150 významných globálních akcií vyrostl jen od počátku listopadu o necelých deset procent a dostal se tak na počátku prvního týdne po amerických volbách na své nové historické maximum.

Kandidát Demokratické strany Joe Biden byl podle amerických médií zvolen novým prezidentem Spojených států. Jeho republikánský protikandidát Donald Trump však neuznal volební porážku a výsledky znovu zpochybňoval. Avizoval již přepočty hlasů v některých státech a naznačil, že bude výsledky nadále napadat u soudů.

Trhy vítězství Bidena očekávaly a z velké části ho již do ceny zohlednily. Analytici však také čekali, že republikáni získají většinu v Senátu, což by mohl být problém pro některé Bidenovy plány. O rozložení sil v Senátu se ale rozhodne až v lednu.

Investoři se nyní zaměří na schopnost Bidena rozšířit stimulační opatření a zbrzdit šíření nemoci covid-19. Za minulý týden měly USA rekordní počet nakažených, napsala agentura Reuters. To by se mohlo také do cen propsat.