Bitcoin klesl k hranici, pod kterou by jeho vyhlídky zpochybnili i hlavní zastánci

V srpnu a první polovině září se kryptoměnám mimořádně dařilo.

V srpnu a první polovině září se kryptoměnám mimořádně dařilo. Zdroj: profimedia

Neklid na finančních trzích se přelil do světa kryptoměn. Hlavní virtuální měna bitcoin v noci krátce klesla pod čtyřicet tisíc dolarů, ale pak vystoupala o zhruba tři tisíce dolarů výše. Vzestup přišel po ujištění čínské realitní společnost Evergrande, že uhradí úroky z dluhopisů. Ještě není důvod ke znepokojení, uklidňuje šéf investiční společnosti Galaxy Digital Michael Novogratz, jeden z nejhlasitějších zastánců bitcoinu. Dokud se bitcoin drží nad 40 tisíci dolary a ether nad 2800 dolary, kryptoměny se podle něho stále nacházejí ve slušné formě. Přede dvěma týdny byl ale bitcoin o deset tisíc dolarů dražší.

„Dění v Číně lidi vystrašilo, k tomu se objevily hrozby další kryptoregulace. Na trzích je spousta nejistoty. Vidím ale neutuchající zájem klientů z řad velkých investorů o bitcoin a o další kryptoměny,“ uvedl Novogratz ve vysílání CNBC s tím, že propad bitcoinu vnímá hlavně jako korekci předchozího prudkého růstu během srpna.

Podle spoluzakladatele zprostředkovatele bitcoinových půjček Nexo Antoni Trencheva se ale kryptoměna musí dostat a udržet na hladině kolem 46 tisíc dolarů, aby si mohli její držitelé oddychnout a nebát se v blízké době dalšího citelného pádu.

„Kauza Evergrande potvrzuje, že bitcoin není imunní vůči výprodeji rizikových aktiv napříč tradičními finančními trhy,“ dodává pro Bloomberg Trenchev.

Část držitelů digitálních měn mohla také znervóznět kvůli zprávě listu Wall Street Journal, podle níž se americké úřady připravují zasáhnout proti vybraným službám usnadňujícím platbu za ransomware (škodlivé programy, které blokují počítačový systém nebo šifrují jeho data a pak po oběti žádají výkupné za obnovení přístupu – pozn. red.).

Kryptoměny nejsou jen bitcoin. Seznamte se s druhým nejvýznamnějším kryptoprojektem:

Video placeholde
Videoprofil Etherea • Videohub

V případě společnosti SUEX OTC registrované v Česku už tak učinily a na kryptoburzu fungující přes pobočky v Rusku uvalily sankce. Systém umožňoval nezákonné platby při kybernetických útocích nejméně osmi typů ransomwaru.

Dominantní virtuální měna odolává nynějším tržním otřesům lépe než zbytek kryptotrhu. Hity poslední doby cardano či solana odepsaly v porovnání s bitcoinem ještě nejméně deset procentních bodů od zářijových maxim.

Aktuální dění mimo jiné oživilo otázku, do jaké míry bitcoin představuje bezpečný přístav pro dobu nejistoty na trzích. Přestože jeho korelace s hlavními akciovými indexy zůstává dlouhodobě nízká až neexistující, v případě masivních globálních výprodejů to neplatí. Dobře to ukázal loňský covidový šok odrážející paniku investorů z přelití pandemie do Spojených států.

Kauza Evergrande může být podle černých scénářů podobně zásadní. Provázejí ji obavy z čínské obdoby americké banky Lehman Brothers, jejíž krach v roce 2008 spustil globální finanční krizi.

Stále ale není jasné, zda Evergrande bude schopná zaplatit úroky ze zahraničních dluhopisů ve výši 83,5 milionu dolarů, zhruba 1,8 miliardy korun, které jsou splatné ve čtvrtek. Dalších 47,5 milionu dolarů by měla firma zaplatit příští týden ve středu. Na uhrazení těchto závazků má třicet dnů od vypršení doby splatnosti.

Různé míry korelace

Korelace vyjadřuje sílu vztahu dvou proměnných. Nabývá hodnot 0 až 1, kde 1 znamená absolutní shodu mezi proměnnými a 0 absolutní absenci jakéhokoli vztahu.

  • 0 až 0,3 – velmi slabý až neexistující vztah mezi proměnnými
  • 0,3 až 0,7 – středně silný vztah
  • 0,7 a více – velmi silný vztah

Totéž platí v opačném gardu s minusovým znaménkem, kde však jde o nepřímou úměru.

Korelace −0,8 a 0,8 jsou tedy stejně silné.