Poslední hřebík do rakve bezbřehého optimismu. Kauza Evergrande přišla v nejhorší okamžik

Bytový komplex Evergrande Oasis, který Evergrande Group buduje ve městě Luoyang

Bytový komplex Evergrande Oasis, který Evergrande Group buduje ve městě Luoyang Zdroj: Reuters

Bytový komplex Evergrande Oasis, který Evergrande Group buduje ve městě Luoyang
Bytový komplex Evergrande Oasis, který Evergrande Group buduje ve městě Luoyang
Bytový komplex Evergrande Oasis, který Evergrande Group buduje ve městě Luoyang
Bytový komplex Evergrande Oasis, který Evergrande Group buduje ve městě Luoyang
5
Fotogalerie

Akciové trhy propadly neuróze. Takzvaný index strachu VIX odrážející investorské obavy z propadu trhů oprášil své dramatické úrovně z jara, kdy se svět potýkal s druhou vlnou globální pandemie. Rozbuškou stresu jsou nepředvídatelné dopady problémů čínské firmy Evergrande. Kauza developera navíc přichází v ten nejméně vhodný okamžik. Trhy totiž čelí hned několika hrozbám, jejichž vážnost Evergrande jen zesiluje. 

„Zdrojů nervozity je více, ale tím hlavním je nyní výraznější zpomalování hlavních ekonomik. Souvisí to nejvíc s hrozbou, že Čína nezvládne vyřešit problémy realitního gigantu Evergrande, jehož případný kolaps by na její ekonomiku citelně dolehl,“ zdůrazňuje analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Index strachu VIX svým masivním zářijovým růstem poukázal na nejsilnější vlnu strachu dopadající na trhy od prosince loňského roku, kdy pohledem globálních čísel vrcholila první vlna pandemie. 

Evergrande má dlužit věřitelům zahrnujícím přes 170 čínských bank i velké množství drobných investorů z řad obyvatelstva přibližně 300 miliard dolarů. „Případný kolaps této společnosti tak ohrožuje prakticky celou zemi. Evergrande navíc rozhodně není jedinou společností na čínském trhu, která operuje s obřím zadlužením,“ zdůrazňuje analytik společnosti Colosseum Petr Lajsek. Bankrot Evergrande by se tak přes bankovní bilance propsal do finančního sektoru a ovlivnil tak prostřednictvím omezeného úvěrování celou ekonomiku. 

„V USA i v západní Evropě opět stoupají počty nakažených koronavirem a v některých případech i mrtvých. Posiluje tak pocit, že ani aktuální proočkovanost problém s pandemií a s ní spojenou nejistotou či hrozbou lockdownů nevyřeší,“ připomíná další tržní hrozbu šéf strategického poradenství PwC Jan Hadrava. „Podobně to je se surovinovou krizí, která již také trvá v některých oblastech výrazně déle, než se zprvu předpovídalo,“ doplňuje Hadrava.

Hlavní centrální banky totiž zároveň mírní svou extrémně podpůrnou rétoriku a někdejší živelný optimismus ohledně globálních ekonomických vyhlídek opadá kvůli opětovné hrozbě koronaviru. „Hrozbou je i potenciální problém USA dohodnout se na dalším financování státu,“ říká člen vedení společnosti XTB Michael Kopta. 

Výsledkem jsou akciové propady, kterým investoři v posledních měsících odvykli. Wall Street zažila v pondělí nejhorší jednodenní propad od jara. Index S&P 500 ztratil sice „jen“ 1,7 procenta, což ovšem stačilo na nejsilnější propad od května. Index Dow Jones ztratil přes 600 bodů a zažil tak nejhorší den od července.

Tento pád navíc přišel po dvou ztrátových týdnech za sebou. Obdobně i evropské akcie jsou pohledem indexu Eurostoxx 600 na úrovni závěru letošního července, tedy zhruba o čtyři procenta níže než na svém vrcholu na počátku září. 

„Budoucnost akciových trhů je nyní velmi těžké odhadovat, promítne se do ní několik proměnných. Čínské akcie však budou vysoce rizikové i nadále, a i přes atraktivní ceny by investoři měli jejich případný nákup důkladně promyslet. Na amerických trzích budou hrát prim zprávy o koronaviru a vývoji inflace,“ soudí analytik společnosti Colosseum Petr Lajsek. 

Top investice roku 2021: 

Video placeholde
Jak zbohatnout v roce 2021? • Videohub