Bitcoin šplhá k rekordům, ale to největší kryptošílenství teprve přijde

Až na Měsíc! Cena největší kryptoměny má podle optimistů našlápnuto k dalším rekordům.

Až na Měsíc! Cena největší kryptoměny má podle optimistů našlápnuto k dalším rekordům. Zdroj: DALL-E

Z bitcoinu se zase stává továrna na sny – alespoň na ty o bohatství. Hlavní kryptoměna překonala po více než dvou letech hranici 60 tisíc dolarů za jeden bitcoin a má našlápnuto k novým cenovým rekordům. Daří se i ostatním virtuálním mincím jako ether, který podobně jako bitcoin posílil za poslední měsíc o zhruba 50 procent. Podle některých expertů ale ta největší spekulativní kryptománie teprve nastane. Navzdory tomu, že v historickém srovnání se kurz bitcoinu v tuto dobu pohybuje abnormálně vysoko už nyní.

Za necelé dva měsíce čeká bitcoin čtvrté takzvané půlení (halving), které v předchozích třech případech pokaždé vedlo k prudkému růstu ceny kryptoměny. Jenže letos to vypadá, že poprvé v historii by mohl bitcoin rozmetat svá dosavadní cenová maxima ještě předtím, než ke snížení počtu denně vygenerovaných bitcoinů na polovinu (proto výraz půlení) vůbec dojde.

Vliv halvingu, který je například podle ekonoma Dominika Stroukala spíše psychologickou záležitostí, momentálně zastiňuje efekt nedávno schválených burzovně-obchodovaných fondů (ETF) krytých bitcoinem. Do nich tečou denně stovky milionů dolarů, správci fondů v čele s BlackRockem proto na popud svých klientů nakupují tisíce bitcoinů denně. Pro srovnání: efekt halvingu ztenčí příliv nových bitcoinů na trh jen o 450 mincí.

Na co všechno dát pozor při investici do krypta? Podívejte se na video:

Video placeholde
Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

„Halving sám o sobě je zejména marketingovou mediální událostí. Jinak je vše dopředu známé, ale to, co známé s jistotou není, je právě mediální pokrytí celého fenoménu. A protože se o bitcoinu bude psát, tak už to samo o sobě může cenu zvednout a nastartovat růst,“ předpověděl už v listopadu Stroukal.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!