Český náskok ve světových dodávkách bitcoinmatů se tenčí

Bankomat na bitcoiny

Bankomat na bitcoiny Zdroj: General Bytes

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Pražská společnost General Bytes stále dominuje globálnímu trhu s bankomaty na směnu hotovosti za bitcoiny. Ve světě funguje už téměr 2100 jejích přístrojů, což představuje bezmála třetinu všech bitcoinomatů na světě. Náskok před druhým v pořadí se ale od léta zmenšil.

Druhá společnost v pořadí, americká Genesis Coin, zaostává podle statistik CoinATMradar už jen o pár jednotek kusů. V létě přitom činil rozdíl zhruba 60 přístrojů. Před necelým rokem na tom nicméně byly obě firmy podobně se zhruba 1400 dodanými přístroji.

Byznys českého výrobce bitcoinomatů nebyl zásadně poškozen ani při nedávném propadu hodnoty digitálních mincí, který šéf General Bytes Karel Kyovský přirovnává k prasknutí takzvané dotcom bubliny.

„Vývoj ceny bitcoinu v roce 2018 ovlivnil zájem spotřebitelů, ale i investorů o produkty a služby v oblasti virtuálních měn,“ přiznává. Dodává však, že jeho vlastní podnikání výrazněji neutrpělo, a to nejen díky dodávkám dalších bitcoinmatů, ale také diverzifikaci byznysu. Loňský obrat svého podniku odhaduje na 145 milionů korun.

Počet zařízení na směnu hotovosti za digitální měny globálně prudce roste. Loni počátkem prosince bylo ostatně v provozu pouhých 1893 bitcoinomatů po celém světě. Nyní je počet o téměř tři tisíce vyšší. Hlavním odbytištěm jsou Spojené státy, ale relativně velký trh představuje také Česko. Funguje v něm zhruba sedm desítek zařízení tohoto typu, což zemi řadí na šesté místo globálního žebříčku.

General Bytes na trhu působí od roku 2013. Cenové rozpětí jejích bankomatů se pohybuje od čtyř do 9,5 tisíce dolarů. Za rok 2017, kdy zájem široké veřejnosti o kryptoměny kvůli zdvacetinásobení ceny bitcoinu zaznamenal nejvýraznější nárůst, firma vykázala čistý zisk 16,6 milionu korun, plyne ze sbírky listin.

Není to přitom jediná tuzemská společnost, která patří k předním hráčům v oboru virtuálních měn. Například firma Satoshi Labs patří k výrobcům jedné z nejrozšířenějších hardwarových peněženek na bitcoiny a současně se jí povedlo prorazit s kolektivní těžbou virtuálních měn.

Směna v bitcoinmatu prakticky

Nákupy kryptoměn přes speciální bankomaty představují vedle on-line burz a směnáren jednu z možností, jak si digitální mince obstarat. Takový postup má několik výhod i minusů.

Plusem je relativní dostupnost těchto zařízení, v Česku se s nimi lze setkat v řadě nákupních center či v některých trafikách ve stanicích pražského metra.

Zákazník by měl být v ideálním případě vybaven mobilní kryptoměnovou peněženkou, jejíž QR kód nechá přístrojem naskenovat. Zařízení následně odešle po zaplacení hotovostí bitcoiny či jiné kryptoměny do zmíněné digitální peněženky. Lze se ale obejít i bez ní. Zákazník v takovém případě obdrží papírek s QR kódem, který umožňuje se zakoupeními digitálními mincemi nakládat. Obecně ale uchovávání kryptoměn na „účtence“ platí za spíše provizorní řešení.