Česká firma si vydala vlastní kryptoměnu. Chlubí se, že vybrala desítky milionů za pár dní

Ethereum

Ethereum Zdroj: profimedia

Společnost Cryptelo vyvíjející technologii na šifrované ukládání a přenosy dat začala vydávat svoji vlastní kryptoměnu. Během tří dnů předprodeje prodala 25 milionů tokenů v hodnotě jeden milion dolarů, v přepočtu 20 milionů korun, tvrdí firma.

Předprodej začal 19. ledna a skončí, jakmile zájemci nakoupí 100 milionů tokenů. Možnost nakupovat tokeny pro širokou veřejnost se otevře po ukončení předprodeje.

Hodnota tokenu v čase závisí na tom, jak platforma Cryptelo funguje. Kupující podobně jako v případě dalších digitálních aktiv vydělávají tehdy, když se hodnota Cryptelo tokenů zvyšuje. Za nimi ale na rozdíl od zavedenějších kryptoměn nestojí samostatný blockchain, tedy nezávislá technologie decentralizované účetní knihy. Cryptelo místo toho, stejně jako řada dalších začínajících projektů, využila k "emisi mincí" platformu ethereum. 

Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>


„Po ukončení prodeje vlastníkům tokenů umožňujeme s naší kryptoměnou volně nakládat a prodávat je. Naše tokeny jsou volně obchodovatelné za jinou digitální měnu, třeba bitcoiny,“ říká ředitel společnosti Cryptelo Martin Baroš. Rozdíl mezi bitcoinem a vlastní kryptoměnou je podle něj ve způsobu jejího využití. 

„Krypto svět má dnes mnohem širší využití než jen investice do digitální měny. Bitcoin je nejznámější kryptoměnou. Často je spojován pouze s investicí, ačkoliv se mu podařilo proniknout do reálného světa a lze za něj přímo nakupovat běžné služby, což ostatní digitální měny zatím neumožňují. Naše kryptoměna CRL je určena pro úhradu služeb Cryptelo platformy, tím se stane motorem pro aktivity v bezpečných šifrovacích prostředích,“popisuje Martin Baroš.


Informace o kurzu bitcoinu najdete zde >>>


Cryptelo se zabývá zabezpečeným sdílením a ukládáním dat. Jedním z jeho zakladatelů je český kryptolog a odborník na elektronickou bezpečnost Vlastimil Klíma. 

Obecně ale platí, že investice do kryptoměn, tím spíše pak projektů začínajících od nuly, jsou rizikovou záležitostí. Jsou současně jedním z důvodů, proč se část států uchyluje k větší regulaci digitálních měn.