Dramatický sesuv kryptosvěta. Investoři přišli za šest týdnů o 28 bilionů korun

Jedno z rizik představují pro bitcoin restrikce ze strany států.

Jedno z rizik představují pro bitcoin restrikce ze strany států. Zdroj: profimedia

Uplynulých šest týdnů zanechalo v kryptosvětě nejkrvavější stopu v jeho historii. Celková hodnota všech mincí z květnového vrcholu spadla o polovinu, což představuje ztrátu kolem 1,3 bilionu dolarů, takřka 28 bilionů korun. Trh se tak vrátil na úroveň z počátku února. Propad hodnoty zhruba odpovídající pětiletému výkonu celé české ekonomiky trh kryptoměn dosud v tak krátkém časovém okamžiku nezažil. 

Důvodem propadu zájmu o mince je sílící aktivita světových regulátorů, ale i proměna preferencí masy drobných investorů. „Množí se negativní zprávy ze všech koutů světa. Snahou omezit těžbu v Číně počínaje a prohibitivními kapitálovými požadavky basilejského výboru pro finanční instituce držící kryptoaktiva ve svých bilancích konče,“ uvádí ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. 

Jen během června se pro větší dohled nad kryptoměnami vyslovili i politici a regulátoři ze Spojených států, Nizozemska či z Itálie. Kryptosvět ovšem nenarazil jen na nevoli regulátorů.

„Připojují se obavy z hluboké uhlíkové stopy a z používání kryptoměn k ilegálním aktivitám, ale i z přepákovanosti trhu vedoucí k automatickému odprodeji aktiv, která jsou následně vypuštěna na trh,“ říká šéf společnosti Cryfin Václav Holler.

Vedle regulatorních hlasů se ovšem o pád kryptoměn přičinil i posun v ekonomickém klimatu především ve Spojených státech. Centrální banka Fed totiž zesílila protiinflační rétoriku, načež investoři začali očekávat pomalejší tempo cenového růstu. Zejména bitcoin je přitom především generací mladších investorů využíván i jako způsob obrany proti budoucí inflaci.

„Zároveň platí, že retailoví spekulanti, kteří kupují kryptoaktiva s cílem dosažení závratných zisků, přesměrovali svou aktivitu na akcie skomírajících firem, tedy takzvaných meme akcií,“ dodává Pfeiler. Během pádu kryptoměnového trhu od poloviny května tak například narostl index Russell 2000 sdružující nejmenší, tedy nejspekulativnější americké akcie o necelých pět procent. 

Jak uvádějí statistiky portálu coinmarketcap, kryptoměnový trh měl ještě v polovině května hodnotu přibližně 2,5 bilionu dolarů, z čehož mírně přes 40 procent činila hodnota všech vytěžených bitcoinů. Aktuálně trh „stojí“ kolem 1,25 bilionu dolarů.

Rozhodující díl propadu, kolem 800 miliard dolarů, způsobil pád alternativních kryptoměn vyjma bitcoinu. Zatímco bitcoin od poloviny května ztratil zhruba 45 procent, zbytek trhu se propadl takřka o 55 procent. 

První velký otřes stihl trh už během dubna v souvislosti s plánovaným zvýšením daní z kapitálových zisků v Americe na takřka dvojnásobek, což by se významně dotklo i kryptoměnových investorů. Tehdy se trh propadl o zhruba půl bilionu dolarů během dvou týdnů. Dokázal se však otřepat a vystoupat v květnu na nové historické maximum.