Hvězda internetu vydělala miliony na vlastním memu, fotku z dětství prodala jako NFT

Touhle fotkou začal mem Disaster Girl

Touhle fotkou začal mem Disaster Girl Zdroj: KnowYourMeme

Tohle z původní fotografie udělali internetoví vtipálci.
Tohle z původní fotografie udělali internetoví vtipálci.
Tohle z původní fotografie udělali internetoví vtipálci.
A tohle už z původní fotografie udělali internetoví vtipálci.
A tohle už z původní fotografie udělali internetoví vtipálci.
8
Fotogalerie

Na trhu s takzvanými NFT v podobě uměleckých či popkulturních děl „otisknutých“ do blockchainu proběhla další zajímavá transakce. Zoë Rothová, jejíž dětská fotografie u hořícího domu z ní udělala jednu z hvězd internetu známou jako Disaster Girl, prodala digitálně podepsanou kopii originálního snímku za 180 etherů, tedy necelých 500 tisíc dolarů (10,7 milionu korun), uvádí server The Verge.

21letá Rothová plánuje za získané peníze splatit půjčku na studium a přispět na charitu. Kupcem je dubajské hudební studio 3F Music, které tím rozšiřuje svou sbírku memů zkonvertovaných na NFT (non-fungible token; lze si představit jako virtuální certifikát pravosti či coby kryptoměnu, která existuje ve formě jedné jediné digitální mince).

Prodej neznamená, že už se internetem nebudou šířit koláže se čtyřletou holčičkou ďábelsky se usmívající u hořícího obydlí či dalších neštěstí. 3F Music si de facto nepořídilo nic jiného než digitální obdobu fotky s autogramem. Předmět transakce je virtuální, uložený do blockchainu Ethereum. Díky tomu prakticky nelze zfalšovat skutečnost, že majitelem originálního námětu pro mem Disaster Girl je právě studio 3F Music.

Prohlédněte si fotogalerii memů s tematikou Disaster Girl:

Pokud Ethereum nepotkají zásadní technické potíže, čistě teoreticky už v něm záznam o obchodu zůstane navždy. V případě dalších prodejů NFT s Disaster Girl má Rothová nárok na desetiprocentní provizi.

NFT ovšem ve světě digitálních měn nepředstavují vyloženou novinku. Jejich předchůdcem byly CryptoKitties, sběratelské obrázky a zároveň hra na způsob Tamagoči či Pokémonů rovněž navázaná na blockchain Ethereum.

Vznikly už před čtyřmi lety. K rozvoji dalších podobných projektů pak přispěly mimo jiné bohatší možnosti směny jednotlivých tokenů a celkové zrání Etherea jako platformy, která už dávno neslouží jen jako účetní kniha pro transakce s druhou nejrozšířenější kryptoměnou ether.

Nynější vlna zájmu o NFT ovšem začala prudce stoupat před několika měsíci. Částečně může souviset i s makroekonomickým očekáváním.

„Je to právě tato naprogramovaná vzácnost, která částečně stojí za růstem ceny NFT do nebes. Investoři v nich možná vidí stejné deflační mechanismy jako u bitcoinů, jejichž počet je zastropován na 21 milionů,“ vysvětlil  Daniel Kuhn, autor oborového portálu Coindesk.

Část majitelů NFT ale varuje, že v současnosti nemusí být kvůli přehřátosti trhu vhodná doba na podobnou investici. Známý youtuber Petr Mára na nedávné konferenci pořádané Deloitte Legal varoval, že ceny drtivé většiny NFT jsou momentálně značně přepálené. Úzce to souvisí s tím, že celý kryptoměnový trh se nachází v růstovém cyklu, kdy se značně zhodnocují i dávno pozapomenuté projekty.

Další informace o praktických souvislostech NFT a jejich investičního potenciálu se dozvíte v záznamu konference Deloitte Legal (hosté Jan Vávra, Petr Mára a David Sýkora):