Klienti zkrachovalé kryptoburzy FTX chtějí být vyplaceni první. Podali hromadnou žalobu

Čtyři bývalí klienti FTX v úterý podali žalobu, ve které požadují, že zpronevěřený majetek a uložená hotovost na účtech FTX patří jim, nikoli firmě.

Čtyři bývalí klienti FTX v úterý podali žalobu, ve které požadují, že zpronevěřený majetek a uložená hotovost na účtech FTX patří jim, nikoli firmě. Zdroj: Profimedia

Za použití prostředků kryptoburzy FTX skrz Alameda Research Bankmana-Fried prováděl vysoce rizikové sázky a pokrýval své osobní výdaje.
2
Fotogalerie

Zákazníci zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX podali hromadnou žalobu na firmu i její bývalé vedoucí pracovníky včetně zakladatele Samuela Bankmana-Frieda. Dožadují se soudního prohlášení, že digitální aktiva společnosti patří jim a ne FTX. Doufají, že tak budou první na řadě při vyplácení miliard ztracených při krachu firem bývalé kryptoměnové hvězdy Sama Bankmana-Frieda.

Čtyři bývalí klienti FTX v úterý podali žalobu, ve které tvrdí, že zpronevěřený majetek a uložená hotovost na účtech FTX patří jim, nikoli firmě. Chtějí takto dokonce zastupovat více než jeden milion zákazníků FTX ve Spojených státech i v zahraničí. Pokud konkurzní soud rozhodne jinak, chtějí prioritní vyplacení před věřiteli, kteří nejsou zákazníky.

Totéž požadují i co se týče majetku drženého další Bankmanovou-Friedovou firmou Alameda Research. Právě přes ni prováděla kryptoburza riskantní finanční operace s prostředky svých klientů. Na své aktivity si půjčovala miliardy a jako zástava měl sloužit token FTT vydávaný kryptoburzou FTX, reálně se však jednalo o prostředky klientů. 

Opírají se o tvrzení, že jednatelé FTX peníze svých zákazníků zpronevěřili úmyslně. „Řízení je nezbytné, protože zákazníci by neměli stát ve frontě spolu s věřiteli v tomto konkurzním řízení, jen aby se podíleli na zmenšeném majetku skupiny FTX a Alameda,“ stojí v žalobě. Poškození zákazníci by tak měli mít přednost před vyplacením jakékoli jiné hotovosti dlužníkům.

Kauza vypukla poté, co server Coindesk na začátku listopadu informoval o problémech firmy Alameda Research s nedostatkem hotovosti; většinu její likvidity totiž tvořily již zmíněné tokeny FTT. Společnost FTX následně vyhlásila v USA bankrot poté, co zákazníci během 72 hodin vybrali z její platformy asi šest miliard dolarů (141,2 miliardy korun). V Evropské unii jí kyperský regulátor kvůli ochraně investorů pozastavil licenci.

Úřady obvinily jejího zakladatele, třicetiletého Sama Bankmana-Frieda, z nezákonného používání peněz zákazníků a investorů, podvodů s cennými papíry a z praní špinavých peněz. Nyní pobývá exšéf FTX v domácím vězení, rodina na něj složila kauci ve výši téměř šest miliard korun.

Podle listopadového soudního spisu firma dlužila svým padesáti největším věřitelům téměř 3,1 miliardy dolarů (přes sedmdesát miliard korun). Za použití prostředků FTX přes Alameda Research navíc Bankman-Fried prováděl vysoce rizikové sázky a pokrýval své osobní výdaje.

Kryptoburze podle nového šéfa firmy Johna Raye chyběl jakýkoli regulační dohled a kontrola. „Nikdy ve své kariéře jsem neviděl tak úplné selhání firemní kontroly a takovou naprostou absenci důvěryhodných finančních informací, jako tomu bylo zde,“ uvedl Ray v dokumentu. „Od narušené integrity systémů a chybného regulačního dohledu v zahraničí až po koncentraci kontroly v rukou velmi malé skupiny nezkušených a potenciálně kompromitovaných osob je tato situace bezprecedentní,“ dodal.

Nadějí na zachránu krpytoburzy FTX byla konkurenční burza Binance, která však od svého plánu burzu převzít odstoupila kvůli vyšetřování ze strany amerických regulátorů.

Problémy FTX tvrdě zasáhly trh s bitcoinem a dalšími kryptoměnami. Samotný bitcoin se nachází hluboko pod svými cenovými maximy a někteří odborníci očekávají, že se bude dále propadat. „Trochu se bojím toho, že cena bitcoinu zamíří ještě podstatně níže. S tím by se svezly i altcoiny. Možná bych si troufl tu konečnou hladinu odhadnout na rozmezí mezi osmi až dvanácti tisíci dolary v případě, že nedojde k nějakému ještě většímu průšvihu, než byl pád FTX,“ odpověděl v rozhovoru pro deník E15 odborník na virtuální měny a počítačové technologie Igor Pauer na otázku, jak odhaduje, že se bude vyvíjet kryptoměnový trh do roku 2024.

Burza FTX vznikla v roce 2019 a umožňovala zákazníkům směňovat peníze za kryptoměny, jako je například bitcoin. V době své největší slávy dosahovala tržního ohodnocení kolem třiceti miliard dolarů. V průměru se na trhu FTX měsíčně zobchodovaly digitální měny a další kryptoaktiva za desítky miliard dolarů.

Bankman-Fried byl dokonce považován za mladou verzi legendárního amerického investora Warrena Buffetta a ještě koncem října měl čisté jmění odhadované na více než 15 miliard dolarů. Původně si vydělal kryptoměnovou arbitráží, kdy objevil rozdíl ceny bitcoinu na burzách v USA oproti Japonsku a Jižní Koreji, který mnohdy činil desítky procent.

Doporučujeme