Kryptoměny pod palbou. Ke krádežím za stovky milionů stačí i poměrně malý výpočetní výkon

Těžba kryptoměny

Těžba kryptoměny Zdroj: David Hanuš

Zaměstnanec pracuje na těžebním počítači v Bitminer Factory ve Florencii
Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměny
8
Fotogalerie

Po kryptoměně Verge se terčem kybernetického útoku staly i virtuální valuty bitcoin gold a monacoin. V případě klonu nejznámější digitální měny bitcoin si útočník či útočníci přišli na „mince“ v hodnotě přes 16 milionů dolarů (350 milionů korun). Uloupené monacoiny pak dosahovaly hodnoty téměř stovky tisíc dolarů. Všechny tyto události spojuje podobný vzor provedení: pachatelé útočí v první řadě hrubou výpočetní silou, které přitom potřebují relativně málo. 

Přístup k „lupu“ v podobě bitcoin gold jim mohla zajistit už výpočetní síla dostupná za zhruba 200 tisíc dolarů za den – právě tolik podle analýzy investora Husama Abbouda stačí k dočasnému ovládnutí méně rozšířených kryptoměn typu bitcoin gold. Kybernetická loupež měla takto probíhat v horizontu několika dnů.

Tržní kapitalizace tohoto druhu mincí ale přesto dosahuje stovek milionů dolarů, problematická je ale skutečnost, že systém jejich transakcí není zajištěn dostatečnou výpočetní silou. A ostatní digitální měny jsou v tomto směru ještě zranitelnější než bitcoin gold.

Pro kryptoměny, které se takzvaně těží, totiž platí jednoduché pravidlo: kdo ovládá většinu výpočetního výkonu poskytovaného pro potřeby kryptoměny, má klíčový vliv na fungování blockchainu, decentralizované účetní knihy se záznamy o transakcích. Stačí totiž poměrně málo počítačového výkonu k tomu, aby si údaje v decentralizované účetní knize, takzvaném blockchainu, přepsal ku svému prospěchu.

Ba co více, patřičnou výpočetní sílu si dokonce mohou kyberpachatelé relativně levně pronajmout přes cloudové služby typu Nicehash, nepotřebují tak investovat do drahého hardwaru. Hodinové náklady na tento způsob „přepisování“ blockchainu“ ještě méně rozšířených kryptoměn než bitcoin gold nemusejí dosahovat ani tisícovky dolarů, tvrdí podle agentury Bloomberg analytická společnost Autonomous Research LLC.

„Hodnota mnoho ‚menších‘ virtuálních měn, kterých existuje přes 1600, se během posledního roku prudce nafoukla, což z nich učinilo lákavý cíl pro podvodníky. Někteří z nich dokonce mohou chtít jednu měnu poškodit s cílem pomoci nějaké jiné,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Spencer Bogart, partner v investiční Společnosti Blockchain Capital.

V praxi ale případné „hackování“ konkrétního řetězce transakcí tak hladce probíhat nemusí. Jak upozorňují tvůrci jedné z ohrožených kryptoměn bytecoin: „Jakmile by někdo začal masivně skupovat výpočetní výkon, jeho cena by podle ekonomických zákonitostí začala prudce růst.“

Samostatné téma pak představují možnosti ohrožení chodu dvou nejrozšířenějších blockchainů, bitcoinu a ethera, ty ale podle části expertů „chrání“ právě sama jejich rozšířenost.

Jak uvádí technologický server Qz.com, výpočetní síla, která udržuje v chodu bitcoinové transakce, je více než milionkrát vyšší než v případě jeho klonu s přídomkem „gold“. Překážku případným kyberútočníkům by navíc v praxi představovala i početnost a obezřetnost komunity kolem nejrozšířenější kryptoměny na světě, podotýká Milan Půlkrábek z Paralelní Polis. "Zbytek sítě by si útoku všimnul pravděpodobně v řádu nižších desítek minut," doplnil Půlkrábek.