Krypto-graf týdne: Ether prochází zásadními změnami, přesto zůstává ve stínu bitcoinu

Ether má podle jeho zastánců solidní prostor pro růst.

Ether má podle jeho zastánců solidní prostor pro růst. Zdroj: profimedia

Bitcoin nedávno překonal své cenové rekordy, čímž dostál svému postavení dominantní kryptoměny. Za pozornost ale stojí i druhá nejhodnotnější digitální měna ether. Její technologická platforma Ethereum prodělává změny, které mají potenciál změnit vnímání a fungování všech kryptoměn.

Řada kryptospekulantů nyní řeší otázky, zda a případně kam „přelít“ zisky z prudkého zhodnocení bitcoinu, který nedávno překonal svá kurzová maxima. I z toho důvodu se nyní zaměřuje pozornost držitelů digitálních mincí na tu druhou nejhodnotnější co do tržní kapitalizace - ether.

Ten z technologického hlediska aktuálně prochází zásadním vylepšením, které umožní jeho držitelům inkasovat úroky výrazně převyšující možnosti komerčních bank – výnosy se mají podle serveru Coindesk zpočátku pohybovat až kolem 20 procent za rok, posléze spíše mezi 4,5 až sedmi procenty. Jde o odměnu za to, že se majitelé virtuálních mincí budou podílet pomocí speciálního softwaru na ověřování transakcí. Tím dojde k eliminace role takzvaných těžařů, kteří k dosažení stejných výsledků musejí provozovat energeticky náročné speciální stroje.

V případě etheru tedy nyní odstartovala takzvaná fáze nula. Ve fázích následujících má nastat nejen změna toho, jak funguje potvrzování transakcí, ale také dojít k podstatnému navýšení transakční kapacity Etherea. „Jsme teď v polovině celé cesty,“ uvedl expert na Ethereum Justin Drake.

V tomto širším kontextu je proto zajímavé sledovat cenu etheru. Její vývoj zatím jako by byl ve stínu bitcoinu. Zatímco dominantní kryptoměna za poslední týden posílila o 13 procent, ether během jednoho z dosud nejdůležitějších týdnů své existence o srovnatelných 16 procent.

„Velcí institucionální investoři teď nakupují bitcoin kvůli vidině toho, že má fungovat jako digitální zlato. Ether se prostě ještě nedostal do centra jejich pozornosti,“ uvedl pro Coindesk Ryan Watkings, analytik ze společnosti Messari.

Cena etheru:

Držitelé etheru se ale utěšují i tím, že by měna mohla mít větší prostor k růstu. Zatímco bitcoin se pohybuje kolem historických rekordů, ether by k jejich překonání musel posílit ještě o zhruba 40 procent.

Existují ale i důvody k obezřetnosti. Podle některých odborníků na digitální měny má celá proměna fungování Etherea svá rizika, zejména kvůli malé prověřenosti v praxi. „Je to neozkoušená technologie, která s velkou pravděpodobností povede k obhajování centralizace. Navíc je propagována s přísliby trvalého příjmu," napsal na twitteru odborník na virtuální měny Tuur Demeester.

Na druhou stranu: počet etherů uzamčených pro potřeby nového systému ověřování plateb přesáhl milion (viz graf výše). Spekulanti tak na úspěch vylepšeného etheru vsadili v přepočtu více než 13 miliard korun.