Kryptograf týdne: Jistota deseti procent? Virtuální měna láká na slušný úrok a její kurz sílí

Cardano

Cardano Zdroj: profimedia

Cardano
2
Fotogalerie

Zatímco cena bitcoinu stagnuje kolem devíti tisíc dolarů, jiné přední virtuální mince za poslední týden prudce posílily. Kurz cardana vzrostl za posledních sedm dní o pětadvacet procent.

Cardano patří do desítky nejhodnotnějších kryptoměn podle tržní kapitalizace (celkové hodnoty konkrétních virtálních mincí). A vylepšení, kterými prochází, mají potenciál ho tam udržet i nadále.

Do ostrého provozu vývojáři v těchto dnech nasazují sérii změn označovanou jako Shelley. Zajistit má mimo jiné, aby bylo možné technologickou infrastrukturu cardana lépe využívat nejen k placení digitálními penězi, ale například i k ověřování certifikátů pravosti zboží v dodavatelských řetězcích či k poskytování půjček. Kapacita blockchainu, na kterém cardano běží, se proto má výrazně zvýšit.

Vývoj kurzu cardana od dubna do současnosti:

Z investičního hlediska ale bude podle všeho nejzajímavější přechod k finální verzi algoritmu, s jehož pomocí mohou držitelé virtuálních mincí ověřovat transakce. S nárokem na odměnu. Pokud spekulanti část svého jmění „uzamknou“ a vyčlení do speciální peněženky, získají podle základních propočtů nárok na zhruba desetiprocentní výnos (v digitální měně) za rok.

Dovršení všech změn nicméně ještě nějaký čas zabere, podle portálu Decrypt to potrvá do konce měsíce.

„Pokud Charles Hoskinson (spoluzaložil Ethereum, nyní vede projekt Cardano, pozn. red.) naplní alespoň polovinu ze své vize, tak nám jednoho dne cardano může vytřít zrak. Slibuje totiž vyřešení všech problémů současných blockchainů,“ charakterizoval projekt již dříve popularizátor kryptoměn Jakub Vejmola alias Kicom.

„Velké ambice a mnoho líbivých slibů, ale zároveň vcelku pomalý vývoj. Fandím jim, zároveň zůstávám velmi obezřetný,“ doplnil svůj pohled Vejmola.

Sliby vývojářů cardana nejsou ve světě kryptoměn ojedinělé, podobným směrem k odměňování držitelů virtuálních mincí a zvyšování datové propustnosti sítě se rovněž ubírá ethereum.

V jeho případě je mimo jiné nevýhodou, že programátoři nestanovili pevné datum, kdy by mělo k plánovanému vylepšení jeho fungování dojít.