Krypto-graf týdne: Spekulanty zaskočila cena digitálních měn po změně politiky Fedu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Růst ceny virtuálních mincí se v tomto týdnu zastavil. Celková hodnota trhu s kryptoměnami se za sedm dní propadla o zhruba 10 miliard dolarů na 360 miliard dolarů. Vyplývá to z údajů portálu CoinMarketCap. K poklesu došlo i přes to, že americká centrální banka včera ohlásila mírnější přístup k hrozbě inflace. Právě politika centrálních bank by přitom podle analytiků, například Mikea McGlonea z agentury Bloomberg, měla z dlouhodobého hlediska vést ke zhodnocení kryptoměn.

V mezitýdenním srovnání odepsal dominantní bitcoin čtyři procenta a druhá nejrozšířenější digitální měna ether šest procent. Ještě méně se dařilo například litecoinu či XRP. Obě virtuální mince patří do desítky těch největších co do trzní kapitalizace, jejich kurz nicméně klesl o desetinu.

Bitcoin oslabil i přes to, že ve čtvrtek šéf americké centrální banky Jerome Powell ohlásil změnu strategie Fedu, který bude shovívavější vůči hrozbě inflace. Vývoj celkové tržní hodnoty kryptoměn za poslední týdenVývoj celkové tržní hodnoty kryptoměn za poslední týden|CoinMarketCap

Úrokové sazby by tak měly zůstat poblíž nuly ještě dlouhé roky. Obojí podle části propagátorů kryptoměny na Twitteru představuje fundamentální důvod k investici do bitcoinů, jejichž počet je předem omezen.

Virtuální měna má tudíž představovat pojistku proti zvyšování cen. „Pod vedením Powella zůstává Fed největším tahounem hodnoty bitcoinu,“ uvedl například spoluzakladatel kryptoměnové burzy Gemini Tyler Winklevoss.

Kurz bitcoinu nenastřelilo ani oznámení investiční společnosti Fidelity, která patří ve svém oboru k největším na světě, že spouští vlastní fond zaměřený výhradně na investice do bitcoinu. Minimální výše vkladu je sto tisíc dolarů (2,2 milionu korun).

Krypto-spekulanti nicméně měli a nadále mají alespoň z krátkodobého hlediska dobrý důvod k prodeji svého virtuálního jmění. Takzvaný index strachu a chamtivosti, který kromě vývoje ceny bere v potaz i náladu na sociálních sítích, stále ukazuje vysoké hodnoty. Ukazatel se pohybuje v rok neviděných výšinách.