Krypto-graf týdne: Za týden padesát procent v plusu. Pořadí nejcennějších mincí doznává změn

Kurz Chainlinku začíná připomínat spekulativní bublinu

Kurz Chainlinku začíná připomínat spekulativní bublinu Zdroj: profimedia/e15

Nejvýraznější kryptoměnou se během uplynulých dnů a týdnů stal Chainlink. Zatímco jiné přední virtuální mince stagnují či na hodnotě mírně ztrácí, projekt Sergeje Nazarova a Steva Ellise nepřestává růst.

Chainlink si během uplynulých sedmi dnů připsal téměř padesát procent, zatímco dominantní bitcoin a druhý nejrozšířenější ether mírně ztratily. Kryptoprojekt se navíc součtem hodnoty svých virtuálních mincí v oběhu zařadil na osmé místo pořadí virtuálních měn.

S valuací ve výši necelých tří miliard dolarů přeskočil dokonce i v Česku poměrně známý litecoin, kterým lze platit v kavárně Paralelní Polis či v internetovém obchodě Alza. V meziměsíčním srovnání dosahuje zhodnocení Chainlinku dokonce 110 procent.

Příčinou je mimo jiné nedávno uzavřené partnerství se službou Nexo, která slouží jako zprostředkovatel půjček virtuálních mincí a vykazuje téměř milion uživatelů. Jedním z využití Chainlinku je, že jeho blockchain slouží de facto jako databáze pro potřeby nejrůznějších finančních služeb a derivátů.

Situace kolem kryptoměny místy připomíná spekulativní mánii. Podle spoluzakladatele kryptoměnové burzy Gemini Camerona Winklevosse na ní objemy obchodů s Chainlinkem překonávají už i ether. Příčinou může být i zmíněná neduživost zbytku trhu, kdy ty nejhodnotnější digitální mince prodělávají období mimořádně nízkých výkyvů.

V případě takzvaných altcoinů, tedy kryptoměn jiných než bitcoin, ale obecně platí, že ačkoliv dokážou růst výrazně rychleji než nejhodnotnější digitální měna, to samé platí i v případě období poklesu.

Aktuální kurz Chainlinku: